Voliči v New Hampshire elitám vyrazili dych

Porážka zástupcov hlavného prúdu americkej politiky v New Hampshire neprekvapila. Šokoval jej rozsah. Demokrat Bernie Sanders a republikán Donald Trump, predstavujúci krajnú ľavicu a krajnú pravicu vo svojich stranách, išli do druhého kola primárok ako favoriti, žiaden prieskum im však nepredpovedal víťazstvo o konskú dĺžku, ku ktorej náskok o dvadsať percentuálnych bodov možno pokojne prirovnať.

11.02.2016 08:56
Donald Trump, Trump Foto:
Demokrat Bernie Sanders (vľavo) a republikán Donald Trump suverénne vyhrali primárky v New Hampshire.
debata (26)

Sanders porazil bývalú šéfku diplomacie a prvú dámu USA Hillary Clintonovú nečakane vysoko v pomere 60 ku 38. Trump nechal celý pelotón uchádzačov o republikánsku nomináciu pre boj o Biely dom ďaleko za chrbtom. Ťažko pritom nájsť niečo, čo by víťazi mali spoločné.

Vermontský senátor, ktorý v Kongrese zvyčajne hlasuje s demokratmi, sa dlhodobo profiluje ako nezávislý, tvrdo kritizuje nespravodlivé rozdeľovania bohatstva v spoločnosti a sám seba označuje za demokratického socialistu, čo je stále podozrivo znejúci termín pre väčšinu Američanov.

Realitný magnát a miliardár, showman, ktorý nikdy nezastával volený politický post, zaujal úplne inou agendou i štýlom. Volá po zákaze vstupu moslimov do USA, sľubuje postaviť veľký múr na mexickej hranici a dodržiavanie politickej korektnosti odmieta ako farizejstvo.

Napriek všetkým odlišnostiam víťazov ich triumf má spoločného menovateľa. „Oboch vyniesla k rozhodnému víťazstvu v New Hamsphire vlna hnevu proti tradičným politikom a washingtonským elitám,“ vystihol tajomstvo úspechu Sandersa i Trumpa britský denník Telegraph.

Zlosť voličov silno mobilizovala. V štáte, ktorý má iba 1,3 milióna obyvateľov, zaznamenali na primárky rekordnú účasť, keď hlasovať prišlo až 550-tisíc voličov.

Vo svojich víťazných rečiach Sanders i Trump sa... Foto: SITA/AP
Bernie Sanders, Vo svojich víťazných rečiach Sanders i Trump sa ďalej dištancovali od politických elít.

Vo svojich víťazných rečiach Sanders i Trump sa ďalej dištancovali od politických elít. „Politici uzatvárajú dohody pre svoj zisk. My teraz ideme uzavrieť dohodu pre americký ľud,“ vyhlásil líder súboja o republikánsku nomináciu. Sanders zase výsledok v New Hampshire označil za začiatok „politickej revolúcie“.

„Spolu sme vyslali posolstvo, ktoré sa bude ozývať od Wall Streetu po Washington, od Maine po Kaliforniu: Vláda v našej skvelej krajine patrí všetkému ľudu, a nie iba hŕstke bohatých,“ vyhlásil donedávna outsider, ktorý Clintonovu porazil vo všetkých kategóriách voličov s výnimkou najstarších a najbohatších.

Sedemdesiatšty­riročný Sanders získal podporu štyroch pätín mladých voličov, a hlasovalo zaň aj podstatne viac žien, ako za jeho rivalku, ktorá sa chce stať prvou prezidentkou USA. Clintonovej volebný štáb sa pokúsil bagatelizovať jej porážku, ako aj prekvapujúco tesné víťazstvo v prvých primárkach v Iowe.

V dvoch malých štátoch sa podľa neho rozhodovalo len o štyroch percentách delegátov nominačného zjazdu, kým počas superutorka a nasledujúcich marcových primárok sa bude voliť viac ako polovica všetkých delegátov.

Clintonová sa tiež spolieha na to, že v najbližších súbojoch v Južnej Karolíne a Nevade, kde je veľa černochov a Hispáncov, sa títo jej tradiční voliči opäť priklonia na jej stranu. Sanders však boj o priazeň nebelošských voličov nevzdáva a podľa analytikov sa pokúsi získať si ju populárnymi sociálnymi témami.

Ešte viac než u demokratov otriasli výsledky z New Hampshire republikánskymi elitami, ktoré si kontroverzného Trumpa neželajú ako straníckeho kandidáta. Terajšie primárky totiž neposilnili ani jedného z uchádzačov natoľko, aby sa z neho stal nádejný súper nechceného favorita.

Johnovi Kasichovi, guvernérovi Ohia, ktorý New Hampshire skončil ako druhý, sa v ďalších bojoch veľké šance nedávajú. Súťažné pole sa navyše dostatočne neprečistilo, keďže až piati republikáni dosiahli dvojciferný výsledok.

„Čím dlhšie budú umiernení republikáni bojovať medzi sebou, tým viac Trump získa,“ predpovedá denník Financial Times. A na vysvetlenie dodáva: „Každý dolár, ktorý Jeb Bush minie na reklamu očierňujúcu Marca Rubia, a opačne, je dolárom, ktorý Trump nemusí minúť.“

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Bernie Sanders #New Hampshire