Medzinárodná skupina chce do týždňa začať prímerie v Sýrii

V Sýrii by sa malo do týždňa začať prímerie a mala by byť umožnená rozsiahla humanitárna pomoc. Podľa agentúry Reuters sa na tom zhodla medzinárodná skupina na štvrtkovom rokovaní v Mníchove. Americký minister zahraničia John Kerry v piatok vyhlásil, že tento plán nezahŕňa takzvaný Islamský štát (IS) ani ďalšie teroristické skupiny. Podľa jeho nemeckého náprotivka Franka-Waltera Steinmeiera sa až v najbližších dňoch ukáže, či budú všetky strany dohodu rešpektovať a či sa podarí uskutočniť ju v praxi.

12.02.2016 07:21 , aktualizované: 11:59
Mníchov, Sýria, mnichovska konferencia Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí John Kerry (cpravo) s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejov Lavrovom na rokovaniach o Sýrii.
debata (53)

V Mníchove sa vo štvrtok zišli zástupcovia 17 krajín vrátane USA a Ruska po tom, čo boli minulú stredu pozastavené mierové rozhovory v Ženeve. V bavorskom veľkomeste mali vyjednávači za cieľ dosiahnuť zhodu na forme a časovom horizonte sýrskeho prímeria.

Podľa Kerryho, ktorý v piatok po polnoci po niekoľkohodinových rozhovoroch predstúpil pred novinárov, bolo dohodnuté, že účastníci rokovania sa počas týždňa pokúsia zabezpečiť „ukončenie nepriateľských akcií“ v Sýrii a čo najväčšie rozšírenie dodávok humanitárnej pomoci.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov podotkol, že zabezpečiť uskutočnenie plánu v praxi bude veľmi ťažké. Ak však všetci zásadní hráči využijú svoj vplyv na tento účel, môže sa prímerie do týždňa začať, povedal. Ukončením náletov ruských lietadiel na Halab podmieňuje sýrska opozícia návrat k rokovaciemu stolu. Ženevské rokovania by podľa Lavrova a ostatných účastníkov mníchovských rozhovorov mali pokračovať v najbližšom možnom termíne.

Lavrov tiež vyzval k tomu, aby koalícia vedená USA a Ruskom bližšie koordinovala svoje akcie na sýrskom území. „Máme spoločného nepriateľa,“ podotkol. Ruské letecké údery cielené na IS a radikálnu skupinu An-Nusrat budú podľa neho pokračovať.

Moskva podporuje režim Bašára Asada, ktorý chce americkú koalíciu odstrániť, pretože jej koniec považuje za hlavnú podmienku mierovej budúcnosti krajiny. Podľa Lavrova je však ilúziou, že sa s odchodom Asada niečo v krajine zmení k lepšiemu.

Podľa tureckého ministra zahraničných vecí Mevlüta Çavuşoglua však musí Rusko ukončiť nálety na sýrsku opozíciu podporovanú Západom, inak nebudú prímerie ani humanitárna pomoc fungovať. Ankara podľa neho nemá nič proti ruským náletom na pozície skupín, ako je IS alebo An-Nusrat, ale tieto údery musia byť vedené v súčinnosti s medzinárodnou koalíciou na čele s USA, povedal Çavuşoglu v Mníchove tureckej televízii.

Hovorca vyjednávacej komisie sýrskej opozičnej skupiny piatkové závery rokovaní privítal, uviedol však, že pre návrat opozície na rokovania bude dôležité ich prevedenie do praxe. „Ak uvidíme činy a praktické uskutočnenie(do­hody), tešíme sa, že sa čoskoro uvidíme v Ženeve,“ povedal hovorca Sálim Muslát.

Mierové rozhovory o Sýrii sa začali 29. januára v Ženeve. Splnomocnenec pre Sýriu Staffan de Mistura ich však minulú stredu pozastavil. Prerušenie rozhovorov podľa neho však neznamená ich zlyhanie. Sýrska vládna delegácia v tejto súvislosti obvinila sýrsku opozíciu, že sa pod tlakom Saudskej Arábie, Kataru a Turecka chcela z rokovania stiahnuť. OSN vraj preto radšej volila prerušenie rozhovorov, aby sa tomuto kroku vyhla. Podľa opozície môže za tento vývoj naopak sýrsky režim. Rozhovory majú pokračovať 25. februára.

Prvý deň konferencie v Mníchove bude venovaný Sýrii

V Mníchove sa za prísnych bezpečnostných opatrení začína 52. ročník bezpečnostnej konferencie, na ktorú sa zišli desiatky významných politikov z celého sveta. Prvý deň rokovaní sa bude zaoberať najmä konfliktom v Sýrii a jeho dôsledkami pre celý svet, ktorými sú utečenecká kríza a zvýšená teroristická hrozba.

Konferenciu popoludní otvorí prejav nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej, k situácii na Blízkom východe sa po nej vyjadrí tiež jordánsky kráľ Abdalláh II. Rozhovory by sa mali venovať hrozbe, akú predstavuje radikálne zoskupenie Islamský štát (IS), a možnostiam, ako sa s islamistami vysporiadať.

Mníchovská konferencia potrvá do nedele, v ďalších dňoch sa budú politici zaoberať okrem iného konfliktom na Ukrajine. V bavorskej metropole sa zišlo viac než 20 šéfov štátov a vlád a trojnásobok ministrov obrany a zahraničia. Na bezpečnosť účastníkov bude dohliadať 3 700 policajtov a oblasť okolo hotela Bayerischer Hof, kde sa konferencia koná, bude úplne uzavretá.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Mníchov #mníchovská bezpečnostná konferencia