Szydlová navštívi Nemecko, stretne sa s Merkelovou

Poľská premiérka Beata Szydlová z konzervatívnej a euroskeptickej strany Právo a spravodlivosť (PiS) dnes mieri na svoju prvú návštevu Nemecka po novembrovom nástupe do funkcie. Hlavným bodom jej programu je stretnutie s kancelárkou Angelou Merkelovou.

12.02.2016 08:07
debata

Noví konzervatívny vládcovia Poľska sú terčom kritiky od liberálnej opozície aj západných politikov kvôli ovládnutiu kľúčových pozícií a sporných personálnych zásahov do zloženia ústavného súdu, čo budí obavy o poľskú demokraciu. Európska komisia vo vzťahu k Poľsku začala bezprecedentnú procedúru sledovania stavu právneho štátu v krajine.

Počínanie poľskej konzervatívnej vlády vyvolalo napätie aj medzi Varšavou a Berlínom. Napríklad predseda Európskeho parlamentu, Nemec Martin Schulz, označil kroky poľskej vlády za „demokraciu v Putinovom štýle“.

Poľský minister zahraničia v utorok reagoval na alegorický voz z pouličnej fašiangovej slávnosti v Düsseldorfe s nadživotným spodobením šéfa poľskej vládnucej strany Jaroslawa Kaczyńského ako uniformovaného diktátora. Minister Witold Waszczykowski to označil za prejav neúcty k Poliakom.

Poľsko-nemecké vzťahy boli pritom veľmi napäté už v polovici predchádzajúcej dekády za prvej vlády PiS.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #Angela Merkelová #Beata Szydlová