Diskusia o moslimoch v Poľsku vyvolala paralelu k holokaustu

V Poľsku vyvolal rozruch špeciálny blog "o Poliakoch, ktorí posielajú moslimov do plynu". Nenávistné výroky zo sociálnych sietí totiž vkladá bloger do úst esesákom z archívnych fotografií. Mottom blogu je výrok jedného z vodcov povstania vo varšavskom gete v roku 1943 Marka Edelmana, že zlo vždy vzniká z maličkostí.

12.02.2016 11:17
debata (16)

„Netreba si robiť starosti. Moslimov vždy môžeme splynovať alebo spáliť v peciach,“ hovorí na jednej z fotografií usmievavý nacista. Snímka pochádza zo 40. rokov minulého storočia, slová sú však zo súčasnosti – na facebooku ich napísal jeden z mladých Poliakov.

Na kontroverzný blog najprv upozornil liberálny denník Gazeta Wyborcza a ďalšie médiá ho rýchlo nasledovali. „Poliaci sú pobúrení, keď v zahraničných médiách niekto hovorí o ‚poľských vyhladzovacích táboroch‘, ale sami píšu na internete, že chcú poslať moslimov do koncentráku a spáliť ich v peciach,“ napísal najčítanejší bulvárny denník Fakt. Naráža pritom aj na oficiálne protesty Varšavy, domáhajúce sa od zahraničných médií opráv a ospravedlnení v zmysle, že nacistické vyhladzovacie tábory boli v okupovanom Poľsku, ale nešlo o „poľské tábory“.

Denník tiež ocenil, že bloger zverejnil nenávistné výroky aj s menom, priezviskom a profilovou snímkou ​​autora, takže autentickosť citátu šlo ľahko overiť. Medzitým však správca siete s odvolaním sa na pravidlá začiernil priezvisko a zábery autorov nenávistných citátov. Blog publikuje dve desiatky historických fotografií z éry nacistického vyhladzovania Židov v kombinácii s poznámkami súdobých Poliakov o moslimoch, a to bez akéhokoľvek komentára.

„Možno nemôžu jesť bravčové, ale môžu sa napchať olovom,“ znie ďalší citát zo sociálnych sietí, „prezentovaný“ členom nacistických jednotiek SS. „Navrhujem preventívne postrieľať,“ akoby hovorí strážny mieriaci puškou na chlapca so zdvihnutými rukami. Do úst príslušníka popravčej čaty pri skupine polonahých žien je vložený výrok mladej Poľky: „akéže deportácie!? Lopatou po hlave a do piesku, aby sa to nemnožilo!“

„Chcel som upozorniť, že sa asi začíname vzďaľovať ľudskosti. Je strašné, keď ľudia len tak posielajú iných do plynu alebo píšu o strieľaní do bezbranných – bez akéhokoľvek emocionálneho náboja, bez premýšľania,“ povedal denníku Gazeta Wyborcza tvorca blogu „Poľské komentáre holokaustu“ . Sám si praje zostať v anonymite, vraj je obyčajným študentom, ktorý spontánne zareagoval na komentáre na internete. „Môžeme sa baviť o utečencoch, ale písať o ‚konečnom riešení utečeneckej otázky‘ je neprijateľné,“ do­dal.

Zhromaždenie citátov mu vraj trvalo sotva hodinu. Zaskočilo ho, ako často sa autori nenávistných výrokov oháňajú vlastenectvom: často ku svojim fotografiám na sociálnych sieťach pridávajú znak poľského odboja z druhej svetovej vojny.

„Na začiatku sú nenávistné nápisy, nasleduje bitie a na konci je vraždenie,“ hovoril Edelman, ktorý povstania v gete v roku 1943 ako jeden z mála židovských bojovníkov prežil, aby v roku 1944 bojoval aj vo varšavskom povstaní. Po vojne sa stal kardiológom, zapojil sa do disentu a stal sa aj jedným z predákov protikomunistického hnutia Solidarita. Zomrel v roku 2009 vo Varšave, kde je pochovaný na miestnom židovskom cintoríne.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #holokaust #moslimovia