SaS vyzvala Tomanovú, aby okamžite odstúpila

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzvala novozvolenú komisárku pre deti Vieru Tomanovú, aby si priznala, že zlyhala, a okamžite odstúpila zo svojej funkcie. Dôvodom je detský domov na Prokopovej ulici v Bratislave, ktorý cez neziskovú organizáciu Peto spravuje jej dcéra Petronela Tomanová.

12.02.2016 13:52
debata (73)

Strana vychádza zo zvukového záznamu z detského domova, na základe ktorého je zrejmé, že Viera Tomanová chodí denne do domova a hrá sa s deťmi. „Z tohto usudzujeme, že je do podrobnosti informovaná o tom, ako tento detský domov funguje,“ povedala na piatkovej tlačovej konferencii poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová. V prípade, že Tomanová dobrovoľne neodstúpi s okamžitou platnosťou, strana vyzve predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby ju k tomu vyzval. Na internete existuje podľa nej i petícia na odstúpenie Tomanovej z funkcie.

Na porušovanie zákona upozornila v pondelok 8. februára i Koalícia pre deti, podľa ktorej v detskom domove spravovanom Petronelou Tomanovou porušujú práva detí. Podľa informácií na webe týždenníka Týždeň je v detskom domove 11 detí, väčšina vo veku do šesť rokov. Podľa zákona o sociálno-právnej ochrane detí a o sociálnej kuratele má byť každé dieťa do šesť rokov zaradené do profesionálnej rodiny. V prípade, že sú tieto deti umiestnené v samostatnej skupine detského domova, ide o porušenie ich práv. Lucia Nicholsonová sa tak domnieva, že na základe zákona mala začať Viera Tomanová ako ombudsmanka pre deti ihneď konať a upovedomiť ministerstvo práce, ktoré by malo odobrať detskému domovu akreditáciu. Podľa poslankyne volajú Vieru Tomanovú v detskom domove familiárne „babka Gabka“. „Ak tam chodí denne a je informovaná o fungovaní, musí vedieť, že detský domov funguje v rozpore so zákonom o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele, ako aj v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa,“ dodala.

SaS je toho názoru, že Viera Tomanová nemôže zostať komisárkou pre deti. Podľa sociálnej poradkyne Natálie Blahovej z SaS je v domove Peto väčšina detí do šesť rokov, pričom je v ňom šesť bábätiek do jedného roka. „Dochádza tak k porušeniu zákona, keď musia byť tieto deti výhradne v profesionálnych rodinách a nie v skupine v detskom domove,“ vysvetlila. Viera Tomanová podľa nej sama uvádza, že deti žijú pod jednou strechou v detskom domove. „Z toho vyplýva, že nerešpektuje zákon a vytvorila si vlastný model detského domova, ktorý však nie je v súlade so zákonom,“ doplnila. Nicholsonová i Blahová teda posielajú podnet na ministerstvo práce, ako aj ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, aby si začali plniť zákonom stanovené povinnosti a okamžite odňali akreditáciu tomuto detskému domovu. Strana podáva podnet na preskúmanie podozrenia o porušovaní práv dieťaťa i verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej, ale aj samotnej komisárke pre deti Viere Tomanovej.

Strana zároveň podáva i trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu, za čo hrozí odňatie slobody na jeden až päť rokov. Neziskovka Peto dostala akreditáciu na vytvorenie detského domova v roku 2013. Už v roku 2014 podľa Natálie Blahovej prijali šesť detí, no rok nato je vo výročnej správe mimovládky napísané, že pri rekonštrukcii starej budovy na domov spadol múr. Ako pokračovala, domov otvorili v júni 2015. „Pýtame sa, kde bolo týchto šesť detí z roku 2014, boli tam vôbec, dostali peniaze zo štátneho rozpočtu?“ V čase akreditácie v roku 2013 detský domov podľa nej zrejme vôbec nestál.

„Toto jednanie dvoch dám Tomanových považujeme za aroganciu a prezentáciu moci v jej najhrubšom vydaní,“ poznamenala Blahová. V minulom roku dostal detský domov Peto podľa nej štátnu dotáciu 53-tisíc eur, ešte predtým dotáciu na štart. Tento rok rozšíril domov svoju kapacitu na 16 detí, kde už dotácia predstavuje sumu 190-tisíc eur. „Ak sa ukáže, že bol spáchaný subvenčný podvod, potom bude celkom zaujímavé sledovať, či sa nepreukáže aj spolupáchateľstvo dnešnej ombudsmanky pre deti,“ dodala na záver poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Viera Tomanová #SASKA