Francúzske úrady zmenšia utečenecký tábor v Calais

Francúzske úrady oznámili, že zmenšia o polovicu plochu utečeneckého tábora v Calais, v ktorom sa nadivoko usadilo okolo 4000 imigrantov snažiacich dostať sa do Británie.

12.02.2016 14:50
Calais Foto: ,
Francúzski policajti zabezpečujú žeriav, ktorý má zmazať polovicu utečeneckého tábora známeho ako "Jungle" v Calais, severné Francúzsko.
debata (3)

Rozhodnutie sa týka asi 1 000 ľudí z južnej časti tábora prezývaného Džungľa, ktorým dala vláda týždeň na odchod do strediska pre utečencov susediaceho s táborom alebo do obdobných centier inde vo Francúzsku.

Situácia v Calais je dlhodobo vyhrotená. Od začiatku roka je to druhé zmenšenie plochy tábora, v ktorom ľudia žijú v biednych podmienkach. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve chce podľa denníka Le Monde docieliť taký stav, aby tábor fungoval organizovane.

„V južnej časti tábora nesmie už nikto bývať,“ povedala prefektka departemente Pas-de-Calais Fabienne Buccioová. Asi tisícke ľudí, ktorých sa rozhodnutie týka, ponúkla presun do vládneho centra pre utečencov hneď vedľa tábora alebo do iných podobných stredísk v ďalších častiach Francúzska.

V stredisku vedľa tábora je 1500 miest vo vyhrievaných mobilných bunkách. Polovicu lôžok už minulý týždeň zaplnili utečenci zo Sýrie a Afganistanu, ktorých stany nechali úrady zbúrať, uviedol Le Monde. Ďalšie strediská pre utečencov sú v 70 ďalších francúzskych mestách, zimu v nich trávi asi 2500 migrantov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #Calais