Asad: Európa musí pomôcť utečencom vrátiť sa domov

Európa musí vytvoriť podmienky pre návrat utečencov do Sýrie. V rozhovore s francúzskou agentúrou AFP to povedal sýrsky prezident Bašár Asad. Vyhlásil tiež, že chce dobyť späť územie celej Sýrie, avšak počíta s tým, že tento boj bude dlhý.

12.02.2016 15:08 , aktualizované: 16:57
debata (42)

Považuje ho za boj proti terorizmu a hodlá ho viesť aj v čase mierových rozhovorov. Ide o rokovania zástupcov sýrskej vlády a jej oponentov, ktoré sa za sprostredkovania OSN začali 29. januára v Ženeve, ale od minulého týždňa sú prerušené. Opozícia totiž trvá na tom, že najskôr musia skončiť boje v Sýrii. Sýrska armáda a jej spojenci v posledných dňoch zaznamenali veľké zisky pri meste Halab, avšak za cenu životov civilistov a odchodu obyvateľstva. K tureckej hranici sa vydalo z veľkomesta 50-tisíc ľudí. Asad vyhlásil, že zmyslom bojov o Halab je prerušiť zásobovaciu trasu do Turecka.

Asad utečeneckú vlnu prisudzuje krajinám, ktoré podľa neho podporujú teroristov, ku ktorým radí nielen islamských radikálov, ale aj svojich oponentov. „Vyzvem európske vlády, ktoré priamo prispeli k exodu utečencov tým, že chránia teroristov a zavádzajú embargo proti Sýrii, aby pomohli Sýrčanom vrátiť sa domov,“ povedal Asad v rozhovore, ktorý poskytol francúzskej agentúre vo štvrtok.

Vyhlásil v ňom, že jeho cieľom je získať späť kontrolu nad celou Sýriou. „Bolo by nelogické hovoriť, že sme ochotní vzdať sa jediného kusu nášho územia,“ povedal.

Asad je vraj otvorený rozhovorom s opozíciou, ale boje kvôli tomu nezastaví. „Od začiatku krízy veríme vo vyjednávanie a v politické kroky. Účasť v rozhovoroch však neznamená, že zastavíme boj proti terorizmu. Sýria potrebuje oboje a tieto dve veci sú navzájom nezávislé,“ povedal prezident.

Neodpustil si kritiku Francúzska a povedal, že Paríž musí svoju politiku voči Sýrii zmeniť. Francúzsko patrí ku krajinám, ktoré žiadajú nekompromisne Asadovo odstúpenie. Asad kritizoval tiež Turecko a Saudskú Arábiu, teda štáty ktoré stoja na strane opozície. Podľa prezidenta hrozí Sýrii vojenská intervencia oboch týchto krajín.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Asad