EÚ vyzvala Grécko, aby do troch mesiacov ochránilo hranice Schengenu

Európska únia v piatok vyzvala Grécko, aby do troch mesiacov vyriešilo problémy na svojej námornej hranici s Tureckom, cez ktorú mieri príval imigrantov. Ak sa tak nestane, môže komisia navrhnúť obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach Schengenu až na dva roky, čo by bolo bezprecedentné opatrenie. V krajnom prípade môže byť Grécko zo Schengenu vylúčené.

12.02.2016 17:16
debata (19)

Správu zverejnil spravodajský portál ČT 24. Na ultimáte sa dohodli na návrh Európskej komisie ministri financií krajín EÚ na schôdzke v Bruseli, pretože súčasná situácia podľa nich schengenský priestor vážne ohrozuje.

Grécko tak má do troch mesiacov uviesť do praxe 50 odporúčaní Únie pre sprísnenie kontroly hraníc. Ultimátum podľa diplomatického zdroja z EÚ schválili napriek protestu Atén.

EÚ zvýšila tlak na Atény deň potom, čo sa Severoatlantická aliancia rozhodla vyslať do Egejského mora svoje námorné loďstvo s cieľom pomôcť riešiť imigračnú vlnu medzi Tureckom a Gréckom. Napätie zvýšila hrozba Ankary, že umožní odchod do Európy všetkým sýrskym a ďalším prisťahovalcom, ktorých sú v Turecku už milióny.

Do Grécka vlani prišlo viac ako 850-tisíc migrantov a utečencov. Európska komisia v správe z konca januára zhodnotila, že Grécko má vážne nedostatky pri ochrane vonkajších hraníc schengenského priestoru, a vyzvala Atény na nápravu s tým, že ak sa situácia nezmení, môžu štáty Schengenu dočasne obnoviť kontroly na hraniciach.

V EÚ sa otvorene hovorí aj o tom, že v krajnom prípade by Grécko mohlo byť vylúčené zo zóny voľného pohybu osôb. Za tri mesiace prebehne takzvaná schengenská evalvácia, ktorá zhodnotí, nakoľko Grécko splnilo zadané úlohy.

Pri tureckých hraniciach v Sýrii je 100-tisíc utečencov

Pri tureckých hraniciach je v súčasnosti v Sýrii asi 100 000 civilistov, vrátane približne 35 000, ktorí dorazili od začatia ofenzívy v sýrskom meste Halab začiatkom februára. Oznámil to podľa agentúry AFP turecký vicepremiér Yalcin Akdogan, ktorý v piatok pohraničnú oblasť navštívil. Akdogan tiež uviedol, že prílev utečencov k sýrsko-tureckej hranici sa v posledných dňoch spomalil.

„Teraz je na sýrskej strane hranice deväť táborov, v ktorých je 100 000 ľudí,“ vyhlásil Akdogan na tlačovej konferencii v meste Öncüpinar na turecko-sýrskej hranici. Dodal, že sa práve stavia desiaty tábor asi tri kilometre od Turecka.

OSN vo štvrtok informovala, že ofenzíva v meste Halab začatá sýrskou vládou a podporená ruským letectvom 1. februára vyhnala z mesta približne 51 000 civilistov. Asi 35 000 z nich, väčšinou žien a detí, hľadá útočisko pri tureckých hraniciach.

Turecko, ktoré už prijalo 2,7 milióna Sýrčanov utekajúcich pred občianskou vojnou, hranice uzavrelo, údajne púšťa len chorých a zranených. OSN a EÚ naliehajú na Ankaru, aby hranice otvorila.

„Nikto nebude Turecku dávať lekcie z humanity,“ zopakoval Akdogan postoj tureckej vlády. „Otvárame hranice tým, ktorí utekajú pred smrťou. Ale tí na druhej strane vyvolávajú nové vlny migrácie a stavia nás tak do ťažkej situácie,“ uviedol turecký vicepremiér.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #schengen #ultimátum #utečenci #migračná kríza