Prímerie pre teroristov neplatí

O týždeň by malo zavládnuť v Sýrii prímerie a trpiaci obyvatelia by mali dostať humanitárnu pomoc. Podľa Reuters sa na tom vo štvrtok neskoro v noci, v predvečer otvorenia 52. medzinárodnej konferencie o bezpečnostnej politike v Mníchove, dohodla medzinárodná skupina vedená USA a Ruskom.

13.02.2016 12:00
sergej lavrov, john kerry, Foto: ,
Šéf americkej diplomacie John Kerry (vpravo) a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas tlačovej konferencie po štvrtkovom nočnom rokovaní v Mníchove.
debata (44)

Medzi účastníckymi štátmi sú prakticky všetky krajiny, ktoré sa podieľajú na snahe medzinárodného spoločenstva o skončenie už päť rokov trvajúcej občianskej vojny v tejto blízkovýchodnej krajine, teda aj regionálne mocnosti Saudská Arábia a Irán.

„Plán však nezahŕňa takzvaný Islamský štát ani ďalšie džihádistické skupiny, ako je Front an-Nusra,“ upozornil šéf diplomacie USA John Kerry na spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Hovorca jeho rezortu Joshua Baker sa však pre BBC pokúsil vysvetliť, že zastavenie paľby sa vzťahuje „hlavne na oblasti styku vládnych jednotiek a skupín sýrskej umiernenej opozície“.

Aj Lavrov potvrdil, že napriek zastaveniu paľby bude Rusko, ako aj koalícia vedená USA pokračovať v boji proti teroristom z IŠ a Frontu an-Nusra v Sýrii. V tejto súvislosti vznikla otázka, aký je vlastne teda rozdiel medzi „zastavením paľby“ a „zastavením ozbrojených aktivít“.

„Rezolúcia BR OSN číslo 2254 obsahuje iba pojem zastavenie paľby. Ide o termín, ktorý sa nie veľmi páči niektorým účastníkom medzinárodnej konferencie o bezpečnostnej politike. Je to o tom, že treba plniť prijaté záväzky a neusilovať sa zakaždým prerábať dosiahnutý konsenzus s cieľom získať nejaké jednostranné výhody,“ reagoval na otázku minister Lavrov. Podľa neho rôzne výklady zastavenia paľby sú iba „terminologic­kou hrou“.

„Vyhlásenia o tom, že je načase začať v Sýrii pozemnú operáciu, hrozia zostrením konfliktu, a hra s termínmi je z rovnakého súdka. Akoby vraj existoval plán B. Je to veľmi tenký ľad. Pritom tvrdia, že je to potrebné kvôli víťazstvu nad IŠ, ale pozemné operácie bez akýchkoľvek pochybností iba vyostria konflikt,“ dodal Lavrov.

Už štvrtkové rokovanie v Mníchove dalo odpoveď silám, ktoré volajú po „znížení ruského vplyvu“ na riešení situácie a po bezodkladnom absolútnom zastavení leteckej podpory sýrskym vládnym jednotkám. Podľa ministra Kerryho účastníci summitu dospeli k záveru, že spolupráca s Ruskom je pri riešení sýrskej krízy nevyhnutná.

„Rusko zohralo pozitívnu úlohu v sýrskom konflikte. Iba jeho vojenský zásah umožnil začať mierový proces,“ tvrdí v nemeckých novinách Passauer Neuen Presse aj Harald Kujat, bývalý generálny inšpektor Bundeswehru a niekdajší šéf Vojenskej rady NATO.

Podľa neho do septembra 2015 riešenie sýrskej krízy stagnovalo. „Ani Američania, ani Európania nemali stratégiu mierového riešenia v Sýrii a neboli pripravení na veľké akcie. Urobili to však Rusi, ktorí otvorili okno politickému riešeniu,“ pripomenul nemecký generál letectva v zálohe.

„Zhodli sme sa na tom, že neexistuje spôsob nastolenia prímeria a poskytnutia humanitárnej pomoci bez spolupráce všetkých členov s Ruskom,“ citujú agentúry ministra zahraničných vecí USA Kerryho, ktorý zároveň potvrdil, že spolupráca sa bude týkať rôznych oblastí vrátane vojenskej.

Ako v tejto súvislosti v rozhovore pre BBC pripomenul Joshua Baker, dôležitým momentom je vznik dvoch pracovných expertných skupín, ktoré budú denne vyhodnocovať dodržiavanie prímeria medzi vládnymi jednotkami a tzv. umiernenou opozíciou.

„Je to po prvý raz, čo USA a Rusko budú koordinovať vojenské otázky,“ upozornil hovorca ministerstva zahraničných vecí USA. Vo štvrtkovom vyše šesťhodinovom rokovacom maratóne sa ako najzložitejší problém ukázali vyjadrenia niektorých regionálnych krajín pripravených začať pozemnú vojenskú operáciu v Sýrii.

A práve vznik spomínaných dvoch pracovných expertných skupín má dohliadnutím na dodržiavanie zastavenia bojových operácií zabrániť vojenskej pozemnej aktivite zo zahraničia.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier bol v prípade záverov prijatých vo štvrtok o niečo zdržanlivejší, keď upozornil, že „až najbližšie dni ukážu, či budú dohodu rešpektovať všetky zainteresované strany a či má nádej presadiť sa v praxi“.

Od piatka do nedele rokujú v Mníchove desiatky významných politikov z celého sveta. Na programe rokovania vyše dvadsiatich šéfov vlád a trojnásobku ministrov obrany a zahraničných vecí je aj situácia na Ukrajine.

Podľa portálu Deutsche Welle bude na ich bezpečnosť dohliadať 3 700 policajtov a okolie mníchovského hotela Bayerischer Hof hermeticky uzavreli až do skončenia konferencie.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #john kerry #prímerie #Sergej Lavrov #vojna v Sýrii