Páchateľa z Bataclanu pochovali neďaleko Paríža

Jedného z členov džihádistického komanda, ktoré 13. novembra 2015 v parížskom klube Bataclan zabilo vyše 90 ľudí, pochovali v piatok v obci Thiais v departemente Val-de-Marne neďaleko Paríža. Informovala o tom televízia BFMTV s odvolaním sa na dobre informované zdroje.

13.02.2016 09:18
debata (3)

Omar Ismail Mostefai bol prvým policajne identifikovaným páchateľom útokov z 13. novembra, ktoré si v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis vyžiadali 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených.

Mostefai bol členom komanda, ktoré útočilo v klube Bataclan. Po tom, ako sa v klube začala operácia policajných zásahových jednotiek, Mostefai – podobne ako aj jeho spoločníci – aktivoval výbušniny, ktoré mal v opasku na svojom tele.

Mostefai sa narodil v meste Courcouronnes, v kraji Essonne. Mal 29 rokov a dve deti. Začiatkom 21. storočia mal u polície povesť páchateľa menej závažných deliktov. V roku 2009 účinkoval v rapovom klipe. Potom sa však podľa BFMTV úplne oddal náboženstvu a v roku 2013 odcestoval do Sýrie. Francúzske tajné služby ho sledovali od roku 2010 pre podozrenie z radikalizácie.

V obci Thiais je pochovaný aj jeden z páchateľov januárových útokov v Paríži, Amedy Coulibaly, ktorý v samoobsluhe s kóšer tovarom pri Porte de Vincennes niekoľko hodín zadržiaval skupinu rukojemníkov, pričom štyroch z nich zastrelil.

Privolané policajné komando ho napokon usmrtilo. V rovnaký deň polícia v mestečku Dammartin-en-Goele zabila aj bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov, obvinených zo zabitia desiatich novinárov satirického týždenníka Charlie Hebdo a dvoch policajtov a držania rukojemníka. Všetci traja muži pochádzali z jednej teroristickej bun­ky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Paríži #Bataclan