Francúzsko a Rusko chcú spoločný boj proti teroristom

Svet sa musí spojiť v boji proti medzinárodnému terorizmu, ktorý je nepriateľom pre celú civilizáciu. Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa na tom v sobotu zhodli premiéri Ruska a Francúzska Dmitrij Medvedev a Manuel Valls.

13.02.2016 11:26
debata (43)

Medvedev takisto zdôraznil, že boj proti organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii si vyžaduje úzku spoluprácu ruských jednotiek a medzinárodnej koalície.

„Máme jedného spoločného nepriateľa, a to je terorizmus. Musíme proti nemu bojovať spoločne,“ povedal Valls. „Máme pred sebou nový typ vojny s protivníkom, ktorý neuznáva štáty, neuznáva hranice. Musíme proti tomuto nepriateľovi neľútostne bojovať, pokiaľ nebude zničený,“ uviedol.

„Stoja proti nám extrémisti, ktorí sa snažia rozširovať svoj vplyv. A bohužiaľ boli úspešní, pretože sme nedokázali odložiť naše rozpory a postupovať jednotne,“ povedal Medvedev. Podľa neho nie je možné k terorizmu pristupovať ako k problému jednotlivých krajín, ale je potrebné proti nemu bojovať globálne.

Kľúčové pre obmedzenie teroristickej hrozby sú podľa oboch premiérov porážka IS a ukončenie konfliktu v Sýrii. „Pokiaľ chceme mier, musíme zastaviť bombardovanie civilistov,“ povedal Valls a odsúdil útoky ruského letectva na severosýrske veľkomesto Halab.

Medvedev zdôraznil, že pre porážku IS je nutné koordinovať činnosť ruských síl a medzinárodnej koalície. „Potrebujeme pravidelné kontakty medzi ruskými a americkými silami, a to na dennej báze,“ povedal Medvedev.

„Musíme si vymieňať informácie, naše jednotky musia byť v stálom kontakte,“ povedal. Odmietol zároveň obviňovanie západných krajín, že ruské sily v Sýrii bombardujú civilistov.

Zdôraznil tiež, že v mierovom procese je nutné rokovať so všetkými predstaviteľmi v Sýrii okrem teroristov. „Nemôžeme rozlišovať medzi tými, ktorí sú s nami a kto sú proti nám. K jednému stolu musíme dostať všetkých, nerokujeme len s teroristami,“ povedal ruský premiér.

Podotkol tiež, že ukončenie konfliktu v Sýrii je aj v záujme Moskvy. Podľa neho odišlo do Sýrie bojovať na strane radikálov mnoho ruských občanov, ktorí by sa mohli vrátiť do vlasti a predstavovať bezpečnostnú hrozbu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Dmitrij Medvedev #Manuel Valls #Islamský štát #boj proti terorizmu