Rijád a Ankara môžu vyslať do Sýrie pozemné vojsko, vyhlásil turecký minister

Turecko a Saudská Arábia by mohli začať pozemnú operáciu proti ozbrojencom z organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Rijád tiež posiela na tureckú základňu svoje vojenské lietadlá, ktoré majú pomôcť v boji s radikálmi, oznámil to turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu.

13.02.2016 12:19
debata (151)

„Ak bude existovať určitá stratégia boja proti IS, potom by Turecko a Saudská Arábia mohli podniknúť pozemnú operáciu,“ citovali Çavusoglua turecké médiá. „Saudská Arábia tiež vyslala lietadlá do Turecka, na základňu Incirlik. Saudskoarabskí predstavitelia prišli a základňu si prezreli. Koľko presne dorazí lietadiel, zatiaľ nie je jasné,“ dodal.

Ankara aj Rijád podporujú sýrskych povstalcov, ktorí bojujú proti režimu prezidenta Bašára Asada. Konflikt, ktorý trvá už takmer päť rokov, si doteraz vyžiadal 260 000 obetí. Chaos v krajine využili radikáli z organizácie Islamský štát a ďalších islamistických organizácií a obsadili rozsiahle územia.

Postup islamistov sa snaží zastaviť sýrska armáda, kurdské jednotky a zo vzduchu im pomáhajú aj lietadlá koalície na čele so Spojenými štátmi. Vlani na konci septembra začalo ciele v Sýrii bombardovať aj Rusko.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Saudská Arábia #Rijád #Ankara #pozemné sily #vojna v Sýrii