Kerry vyzval Rusko, aby zastavilo nálety proti legitímnej sýrskej opozícii

Rusko musí zastaviť útoky proti legitímnej sýrskej opozícii v rámci svojho leteckého ťaženia na podporu tamojšieho prezidenta Bašára Asada, a to ešte predtým, ako dôjde na budúci týždeň k implementácii prímeria.

13.02.2016 14:21 , aktualizované: 17:52
john kerry, usa, minister zahraničia, Foto: ,
John Kerry.
debata (425)

Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove to v sobotu uviedol minister zahraničných vecí USA John Kerry.

„Drvivá väčšina ruských útokov bola dosiaľ vykonaná proti legitímnym opozičným skupinám. Ak chce Rusko dodržať dohodu, ktorú podpísalo, musí zmeniť svoje ciele. Celá medzinárodná podporná skupina pre Sýriu vrátane Ruska bude pracovať na tom, aby k tomu došlo,“ povedal Kerry, ktorého citovala agentúra DPA.

Odkázal pritom na vyše desiatku krajín, ktoré v piatok súhlasili s implementáciou prímeria do jedného týždňa.

Dohoda, medzi signatármi ktorej sú aj regionálne konkurenčné mocnosti Saudská Arábia a Irán, ráta s „pauzou“ v bojoch, zatiaľ čo detaily dlhodobejšieho prímeria sú ešte predmetom rokovaní.

Moskva najnovšie obvinenia Kerryho odmietla s tým, že Rusko v Sýrii útočí výlučne na teroristov. Ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorý na konferencii v Mníchove zastupuje prezidenta Vladimira Putina, uviedol, že neexistujú žiadne dôkazy o ruskom bombardovaní sýrskych civilistov.

Sankcie voči Rusku budú v platnosti do plnej implementácie Min­ska

Americký minister zahraničných vecí John Kerry kritizoval v sobotu Rusko za aktivity na Ukrajine a v Sýrii a obvinil Moskvu z „opakovanej agresie“ v oboch krajinách.

Ekonomické sankcie voči Rusku ostanú podľa neho v platnosti pokým Moskva plne neimplementuje mierové dohody z Minska. „Rusko má jednoduchý výber: plne implementovať Minsk alebo i naďalej čeliť hospodárstvo poškodzujúcim sankciám,“ povedal Kerry na 52. ročníku Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v Nemecku, ktorého citovala agentúra DPA.

Rusko sa vzpiera vôli medzinárodného spoločenstva podporou separatistov na východe Ukrajiny ako aj vojenskou intervenciou v Sýrii, ktorú uskutočňuje na pozvanie prezidenta Bašára Asada, dodal šéf amerického rezortu diplomacie.

Francúzsky premiér Manuel Valls v sobotu v Mníchove varoval, že teroristická hrozba je dlhodobá a treba očakávať ďalšie veľké útoky. Po dvoch útokoch na Francúzsko v roku 2015 „vstúpil svet do novej éry“, povedal Valls pred najvyššími bezpečnostnými predstaviteľmi sve­ta.

„Sme vo vojne s terorizmom; k našim ľuďom musíme byť úprimní a musíme im povedať, že budú ďalšie útoky, veľké útoky – to je niečo, čo vieme určite,“ konštatoval podľa agentúry AP Valls. Dôležitým je podľa neho boj proti radikalizácii mládeže a nastolenie mieru v krajinách ako Sýria.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo vyhlásení na mníchovskej konferencii odsúdil aktivity Ruska na Ukrajine a v Sýrii, ktoré sú podľa neho „dôkazom toho, že žijeme v úplne odlišnom vesmíre ako Rusko“.

Najväčším nebezpečenstvom pre Európanov je podľa jeho slov v súčasnosti „alternatívna Európa s alternatívnymi hodnotami,“ ako sú neznášanlivosť a nerešpektovanie ľudských práv. Porošenko sa takto vyjadril iba krátko po tom, ako ruský premiér Dmitrij Medvedev obvinil Západ z opätovného vyvolávania studenej vojny.

425 debata chyba
Viac na túto tému: #john kerry #kríza na Ukrajine #Manuel Valls #protiruské sankcie #Minské dohody