Hammond: Porážka IS neodstráni problém fundamentalizmu

Porážka radikálnej organizácie Islamský štát (IS) neodstráni problém náboženského fundamentalizmu. Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii pred tým varoval britský minister zahraničia Philip Hammond.

13.02.2016 18:07
veľká británia, minister, diplomacia,... Foto: ,
Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond.
debata (26)

Podľa neho musí Západ podporovať umiernené moslimské krajiny v boji s extrémistami, pretože len umiernený islam môže fundamentalizmus potlačiť.

„IS je len aktuálny prejav násilného extrémistického islamu. A aj keď som si istý, že túto organizáciu zničíme, nebude tak jednoduché zničiť ideológiu, ktorá za ňou stojí,“ povedal Hammond. Upozornil, že islamisti sa nehlásia len k IS a nepôsobia len na Blízkom východe, ale vytvorili niekoľko teroristických organizácií v mnohých krajinách sveta.

Teroristi podľa Hammonda zneužívajú falošnú interpretáciu veľkého svetového náboženstva k tomu, aby oslovili ľudí, ktorí majú pocit beznádeje. „Kvôli tomu má náboženský fundamentalizmus hlbšie korene a dlhší dosah ako mal komunizmus a fašizmus,“ povedal britský minister. Súčasní extrémisti navyše podľa neho majú výhodu proti svojim predchodcom, že vďaka novým technológiám môžu ľahšie šíriť svoje nenávistné posolstvo.

Podľa britského ministra je potrebné riešiť problém islamizmu v spolupráci s moslimskými krajinami. „Zatiaľ čo Západ čelí bezpečnostnému problému, islamský svet stojí pred existenčnou hrozbou. Fundamentalizmus a umiernený islam sú nekompatibilné a prežiť môže len jeden z nich. A my v neislamských krajinách by sme sa radšej mali postarať o to, že to bude ten správny,“ povedal Hammond.

Zdôraznil, že Západ musí podporovať islamské štáty, aby samy bojovali proti domácemu náboženskému extrémizmu a bránili radikalizácii svojich občanov. "Niektoré moslimské krajiny s tým už začali, ale obávam sa, že sú v menšine. Niektoré štáty problém viacmenej ignorujú, ďalšie naďalej tvrdia, že to je extrémna hrozba, ktorá je k nim zavlečená zvonku, a odmietajú sa starostlivo pozrieť na to, čo sa deje v ich vlastných školách, mešitách a väzniciach, "povedal Hammond.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #Islamský štát #Philip Hammond