Merkelová je pred summitmi EÚ a V4 stále izolovanejšia

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je v úsilí o rozdeľovaní utečencov v EÚ stále izolovanejšia. Jej plány odmietajú Francúzsko, krajina Visegrádskej skupiny (V4) aj Rakúsko, konštatovala v nedeľu agentúra DPA deň pred pražskou schôdzkou premiérov krajín V4 a štyri dni pred summitom EÚ v Bruseli.

14.02.2016 18:31
angela merkelová, merkelová, Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (85)

„Už aj Francúzsko sa verejne stavia proti prijímaniu ďalších utečencov. Pre kancelárku Merkelovú tak bude ťažšie dospieť pred summitom EÚ k zhode,“ upozornila DPA s poukázaním na kancelárkine plány, ktorých súčasťou je aj prevzatie časti sýrskych utečencov od Turecka výmenou za posilnenie kontroly migrantov a hraníc.

Francúzsky premiér Manuel Valls pritom v sobotu v Mníchove kategoricky odmietol, aby jeho krajina prijala utečencov okrem už prisľúbených 30 000.

V pondelok sa v Prahe stretnú premiéri krajín V4 a Rakúska, aby prinútili Macedónsko k uzavretiu svojej hranice s Gréckom. Krajiny V4 (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko) pritom platia za „kritiku nemeckej politiky“, dodáva nemecká agentúra vo výpočte odmietavých postojov voči utečeneckej politike Merkelovej.

Na pražskej schôdzke budú štátnici rokovať o posilnení ochrany hraníc medzi Bulharskom, Macedónskom a Gréckom. Časopis Der Spiegel vo svojom aktuálnom vydaní napísal, že sa krajiny V4 so svojím zámerom ochrany schengenských hraníc a uzavretím balkánskej trasy pre utečencov stavia proti Merkelovej. Na nadchádzajúcom summite EÚ budúci týždeň vo štvrtok a piatok hrozí otvorený konflikt medzi Merkelovou a krajinami, ktoré jej plán odmietajú.

Valls v Mníchove tiež potvrdil, že jeho vláda odmieta trvalý redistribučný mechanizmus. Teraz je potrebné naplniť to, čo bolo dohodnuté, čo je okrem iného kontrola vonkajších hraníc EÚ a budovanie registračných centier pre utečencov v Grécku a Taliansku.

Postoj Francúzska nijako neprekvapil bavorského premiéra Horsta Seehofera. „Poznám ich mienky. A neposunú sa ani o kúsok,“ povedal Seehofer. Na otázku, aké vyhliadky má Merkelová so svojimi návrhmi na summite EÚ, odpovedal, že dúfa v jej úspech. „To hovorím naozaj úprimne. Pretože tu ide aj o to, aby Európa vo svojom celku zostala akcieschopná. Nechcem si teraz vôbec predstaviť, aké problémy by sme tu mali, keby to nefungovalo,“ poznamenal Seehofer.

Rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz Macedónsku v piatok ponúkol policajnú a technickú pomoc pri zabezpečení hraníc. Prípadne je Rakúsko ochotné ponúknuť aj vojakov, ak to bude potrebné, povedal šéf rakúskej diplomacie nemeckému denníku Die Welt.

Ponuku podľa agentúry APA potvrdil aj rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil. „Na riešenie EÚ nemôžeme čakať, musíme urobiť bezpečnostné opatrenia na hraniciach na národnej úrovni a tiež na balkánske trase,“ oznámila agentúre APA kancelária rakúskeho ministra obrany. Zabezpečená hranice v Macedónsku uľaví aj južnej hranici Rakúska a spomalí príliv utečencov.

Nemecký predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz na víkendovej bezpečnostnej konferencii v Mníchove ostro kritizoval nedostatočnú solidaritu v EÚ bez toho, aby menoval Francúzsku a ďalšie krajiny. „Z ducha zakladateľov EÚ, ktorý hovorí, že sme silnejší, keď konáme spolu, každým summitom kúsok strácame,“ podotkol Schulz.

Šéf nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Sigmar Gabriel a nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier (SPD) sa pred summitom EÚ vyslovili pre zosilnenú ochranu vnútorných hraníc EÚ a lepšiu kontrolu utečeneckého prúdu. V apele na svojich sociálnodemokra­tických partnerov v Európe zároveň varovali pred vytláčaním Grécka a rozpadom Európskej únie.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #summit EÚ #prerozdelenie utečencov #summit V4