Pápež v Mexiku pri omši odsúdil obchod s drogami

Pápež František počas nedeľnej omše na chudobnom predmestí mexickej metropoly ostro odsúdil obchod s drogami. Pri bohoslužbe pod holým nebom, ktorej sa zúčastnilo asi 300-tisíc ľudí, nazval obchod s narkotikami rakovinou rozožierajúcou mexickú spoločnosť a o drogových díleroch hovoril ako o "obchodníkoch so smrťou". Omša v Ecatepeku bola čo do počtu účastníkov vrcholom pápežovej päťdňovej cesty po Mexiku, ktorú začal v piatok.

15.02.2016 07:25
debata (2)

František si miesto konania nedeľnej omše na predmestí, ktoré je preslávené násilím, únosmi a vraždami spojenými s vojnami drogových gangov, zvolil zámerne. Počas necelých troch rokov na čele katolíckej cirkvi sa totiž snaží obracať pozornosť k ľuďom na okraji spoločnosti, nielen k chudobným, ale aj k sociálne a zdravotne znevýhodneným či k obetiam zločinov a násilia. Počas cesty Mexikom si preto naplánoval tiež návštevy domovov pre seniorov, nemocníc či chudobných domorodých oblastí.

Počas kázne v Ecatepeku pápež okrem iného kritizoval aj obrovskú nerovnosť v mexickej spoločnosti a vysokú mieru korupcie, ktorá podľa neho kvôli prospechu niekoľkých málo vyvolených prináša miliónom ostatných zúfalstvo a chudobu.

V pondelok zavíta František do najchudobnejšieho štátu Mexika, Chiapasu, kde povedie omšu pre domorodé obyvateľstvo a vyhlási tam dekrét, ktorý umožní slúžiť omše v domorodých jazykoch.

Návštevu Mexika zakončí František oficiálne v stredu, keď bude slúžiť omšu v meste Ciudad Juárez na hraniciach s USA. Očakáva sa, že ju bude sledovať až 50-tisíc ľudí na druhej strane hranice v El Pase. František chce týmto gestom protestovať proti xenofóbii.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #pápež #drogy