Izraelský expremiér si vo väzení odpyká trest

Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert sa stal prvým premiérom v dejinách Izraela, ktorý nastúpil ako odsúdený do väzenia.

15.02.2016 10:34 , aktualizované: 16:25
Ehud Olmert, Izrael, premiér, väzenie Foto: ,
Bývalý izraelský premiér Ehud Olmert (uprostred) strávi vo 19 mesiacov vo väzení za úplatkárstvo a marenie justície.
debata (3)

Sedemdesiatročný Olmert, ktorý bol premiérom v rokoch 2006 – 2009, dorazil krátko pred 10:00 h (09.00 h SEČ) do väzenia Maasijahu v meste Ramlan, kde si bude odpykávať 19-mesačný trest za korupciu a marenie spravodlivosti, oznámili svetové agentúry.

Televízia ukázala Olmerta, ako vstupuje do budovy väzenia.

Od roku 2011 si sedemročný väzenský trest vo väzení Maasijahu odpykáva i bývalý izraelský prezident Moše Kacav odsúdený za znásilnenie, ktorý istý čas zastával svoj úrad v rovnakom čase, ako bol Olmert premiérom, pripomenula agentúra AP.

Olmert niekoľko hodín pred svojím nástupom do väzenia opätovne poprel, že prijal úplatky. Vo videozázname, nakrútenom v obývacej izbe jeho domova, tesne pred jeho odchodom z Jeruzalema, povedal, že „život ho postavil pred nejednoduchú skúšku. Kráčam k nej s veľkým smútkom.“ Priznal, že „urobil chyby“, ale povedal, že „neboli trestného rázu“ a poprel, že by prijal úplatky.

„Za niektoré z nich dnes platím veľkú cenu, možno až priveľkú,“ dodal. Olmert má ženu, päť detí a 11 vnúčat.

V marci 2014 ho odsúdili na šesť rokov väzenia za úplatky, ktoré prijal ešte ako starosta (1993 – 2003) Jeruzalema. Išlo o kontroverzný stavebný projekt Holyland. Izraelský Najvyšší súd vlani v decembri znížil tento trest na 18 mesiacov. Iný súd mu však minulý týždeň pridal mesiac navyše za marenie spravodlivosti.

Vzhľadom na to, že bývalého premiéra oboznamujú so štátnymi tajomstvami, vzťahujú sa naňho osobitné bezpečnostné opatrenia. Trest si preto odpyká v bloku 10, ktorý izraelské médiá prezývajú väzenské „krídlo pre VIP osoby“. Samotné väzenie Maasijahu je väzením s nízkym stupňom ochrany, ktoré využívajú napríklad pre migrantov čakajúcich na deportáciu z krajiny.

V samostatnom oddelení si odpyká tresty väčšina osôb usvedčená v kauze Holyland. Budú mať k dispozícii vlastné zdravotnícke, terapeutické a výchovné oddelenia. V krídle je šesť ciel a v každej po tri lôžka, vlastná sprcha a záchod, stôl, stoličky a televízie. Na chodbách sú telefóny, ďalej je k dispozícii učebňa a knižnica, miestnosť pre návštevy, pre schôdzky s právnikmi, priestor, ktorý budú využívať ako synagógu, ďalej knižnica a jedáleň. Ku krídlu prilieha dvor a k dispozícii je tiež športové vybavenie.

Na prvú 24-hodinovú vychádzku bude mať expremiér právo po odpykaní tretiny trestu a ďalšie vychádzky potom predĺžia na 96 hodín. Olmert a jeho spoluväzni z tej istej budovy sa musia prispôsobiť režimu väznice, ku ktorému patrí jedlo podávané v tie isté hodiny trikrát denne. U seba môžu mať osobné veci, ktoré však môže väzenská služba odňať v prípade disciplinárnych problémov.

Podľa väzenských zdrojov sa s expremiérom bude vo väzení zaobchádzať rovnako ako s ostatnými a aj pre neho bude platiť, že sa o desiatej večer bude musieť zúčastniť kontroly prezencie.

Podľa izraelských médií síce mnohí Izraelčania na Olmertov prípad pozerajú ako na dôkaz neovplyvniteľnosti izraelskej justície, avšak ďalší majú v pamäti, že práve za jeho vlády sa konali posledné zmysluplné mierové rozhovory s Palestínčanmi.

Po odstúpení Olmerta sa k moci dostal terajší premiér Benjamin Netanjahu a rozhovory stagnujú. Olmert v rozhovoroch v roku 2007 ponúkol Palestínčanom veľkorysé ústupky, ku ktorým patrilo stiahnutie Izraelčanov z takmer celého Predjordánska a dohoda o východnom Jeruzaleme, ktorý mal prejsť pod medzinárodnú kontrolu. V čase svojej rezignácie bol vraj Olmert blízko k dohode. Teraz Izrael na Západnom brehu stavia ďalšie židovské osady a východný Jeruzalem radí ku zvyšku mesta, o ktorého statusu nemieni rokovať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #väzenie #Ehud Olmert