Asselborn varoval V4 pred vznikom 'spolku odpadlíkov'

Luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn varoval krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), aby sa tvárou v tvár migračnej kríze nestali "spolkom odpadlíkov".

15.02.2016 14:08
Jean Asselborn, Luxembursko Foto: ,
Luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn.
debata (56)

Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko sa podľa neho v minulosti dočkali značnej solidarity. V Prahe sa koná mimoriadny summit krajín V4 za účasti bulharského premiéra a macedónskeho prezidenta.

Ak sa Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko začnú izolovať, začne sa v Bruseli veľmi skoro diskutovať o tom, že všetci, ktorí sa solidarity dočkali, by mali solidaritu tiež preukazovať, uviedol Asselborn pred začiatkom stretnutia ministrov zahraničia členských krajín európskej dvadsaťosmičky v belgickej metropole. To by podľa neho mohlo mať neblahé následky.

„Nesmieme sa zahrávať s tým, čo drží Európu pohromade,“ uviedol Asselborn, ktorého krajina v druhej polovici minulého roka predsedala Rade EÚ.

Už ráno Asselborn v rozhovore poskytnutom nemeckej televíznej stanici ZDF uviedol, že neexistuje ani „višehradské riešenie“ ani „nemecké riešenie“ migračnej krízy. „Existuje iba európske riešenie, to musia všetci konečne pochopiť,“ povedal.

„Musíme realizovať to, na čom sme sa už dohodli,“ dodal. Systém kvót na prerozdeľovanie utečencov podľa Asselborna však nefunguje.

V Prahe sa koná mimoriadny summit krajín Vyšehradskej štvorky, ktorého sa zúčastňujú aj zástupcovia Bulharska a Macedónska. Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku je cieľom stretnutia okrem iného riešenie migračnej krízy. Prizvanie Macedónska a Bulharska k debate má vyjadriť solidaritu s krajinami západného Balkánu.

Vo štvrtok a v piatok sa bude v Bruseli konať summit EÚ. Migrácia by mala byť jednou z jeho ústredných tém.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenecká kríza #Jean Asselborn #summit V4