Námestník ukrajinského generálneho prokurátora odstúpil

Za novú ranu ukrajinským reformámukrajinské médiá označujú demisiu námestníka ukrajinského generálneho prokurátora Vitalija Kaska. Prokurátor svoje pondelňajšie rozhodnutie zdôvodnil neuspokojivým stavom justície, korupciou a presadzovaním skupinových záujmov. Po nedávnej rezignácii ministra hospodárstva Aivarasa Abromavičiusa je to druhá demisia v najvyšších kruhoch ukrajinskej politiky.

15.02.2016 15:12
debata (50)

„Generálna prokuratúra je mŕtvy orgán, v ktorého nezávislosť už nikto neverí,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Kasko. „Vedenie prokuratúry zmenilo úrad na doménu korupčníkov a záujmových skupín. Akýkoľvek pokus zmeniť situáciu je v zárodku potlačený,“ povedal prokurátor. Zodpovednosť za neuspokojivý stav podľa Kaska leží na generálnom prokurátorovi Viktorovi Šokinovi.

Podľa Kaska je generálna prokuratúra pod Šokinovým vedením „hlavnou brzdou reformy trestného práva, semeniskom korupcie a nástrojom politického nátlaku“. Podľa neho je tiež dôvodom, prečo sa zahraničné finančné skupiny zdráhajú na Ukrajine investovať.

Kaskova demisia podľa ukrajinských komentátorov poškodzuje dôveryhodnosť prezidenta Petra Porošenka, ktorý opakovane odolával výzvam po Šokinovom odvolaní. Kasko mal v ukrajinskej justícii dobrú povesť, jeho reformné kroky podporovali aj západoeurópske štáty. Americký veľvyslanec na Ukrajine Geoffrey Pyatt označil Kaska za „šampióna reforiem“.

Námestník generálneho prokurátora podal demisiu deň pred kľúčovou schôdzou ukrajinského parlamentu, na ktorej má skladať účty kabinet premiéra Arsenija Jaceňuka. Médiá nevylučujú hlasovanie o nedôvere vláde, ktorého výsledok je neistý.

Vo štvorstrannej koalícii požadujú demisiu Jaceňuka strany Vlasť a Svojpomoc, zatiaľ čo Jaceňukov Ľudový front svojho šéfa v úrade premiéra podporuje. Rozhodujúce slovo v debatách o osude vlády tak bude mať najväčšia koaličná strana Blok Petra Porošenka, ktorej poslanci sa údajne na spoločnom stanovisku doteraz nedohodli.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Ukrajina