Berlín popiera názorový rozkol medzi ním a Francúzskom

Berlín popiera názorový rozkol medzi ním a Francúzskom pri riešení utečeneckej krízy. Hovorca nemeckej vlády vyhlásil, že medzi oboma krajinami vraj panuje veľký súlad a Francúzsko sa hlási k svojim doterajším záväzkom.

15.02.2016 15:47
debata (4)

Niekoľko dní pred summitom EÚ v Bruseli sa nemecká vláda podľa agentúry DPA snaží oslabiť dojem, že medzi Nemcami a Francúzmi vládne v utečeneckej otázke spor. „Medzi Francúzskom a Nemeckom panuje veľká zhoda,“ uistil hovorca vlády Steffen Seibert.

Podľa neho je však ešte skoro hovoriť o ďalších kvótach na preberanie utečencov. Doteraz oficiálne platí, že krajiny Európskej únie si medzi sebou rozdelia dohromady 160 000 utečencov, ako sa dohodli vlani.

Seibert reagoval na víkendové vyjadrenia francúzskeho premiéra Manuela Vallsa, ktorý v Mníchove zdôraznil, že Francúzsko sa zaviazalo k prevzatiu 30 000 utečencov. „Toľko sme ochotní, viac však nie,“ poznamenal.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pritom podľa médií presadzuje, aby si krajiny EÚ preberali ďalších utečencov od Turecka, ak Ankara splní prísľub pribrzdiť prúd utečencov do Európy.

Seibert ocenil, že Francúzsko stojí za svojimi záväzkami. Ďalšie kvóty podľa neho môžu schváliť až v prípade, že ilegálna migrácia bude oveľa výraznejšie obmedzená. „Tak ďaleko ešte nie sme,“ pripustil. Rozhodujúca teraz podľa neho je lepšie zabezpečenie vonkajších hraníc EÚ.

Štvrtkový a piatkový summit EÚ má podľa Seiberta za úlohu zhodnotiť bilanciu doterajších snáh. Medzi pozitívnymi výsledkami, ktoré sa dostavili od decembrového summitu EÚ, menoval hovorca nemeckej vlády nedávnu londýnsku konferenciu darcov pre Sýriu, presadenie akčného plánu medzi EÚ a Tureckom a tiež posilnenie európskej agentúry pre ochranu vonkajších hraníc EÚ Frontex o monitorovaciu misiu NATO v boji proti obchodníkom migrantov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #summit EÚ #utečenecká kríza