Merkelová podporuje bezletovú zónu v časti Sýrie slúžiacu pre utečencov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová podporuje vytvorenie bezletovej zóny v časti Sýrie, ktorá by slúžila ako bezpečné útočisko pre utečencov vnútri krajiny. Povedala to v rozhovore s denníkom Stuttgarter Zeitung s tým, že tento krok bude vyžadovať dohodu režimu prezidenta Asada s jeho odporcami.

15.02.2016 19:04
debata (88)

Merkelová zároveň odmietla návrh na vytvorenie hraničného plota medzi Macedónskom a Gréckom, ako navrhujú krajiny visegrádskej skupiny (V4). Podľa nej je pre riešenie utečeneckej krízy treba zabezpečiť vonkajšiu hranicu EÚ.

"V súčasnej situácii by bolo užitočné, keby v Sýrii bolo územie, na ktoré by žiadna z bojujúcich strán neviedla nálety – takže istý druh bezletovej zóny. S teroristami z IS nemôžeme vyjednávať. Ale keby sa podarilo takúto dohodu dohodnúť medzi koalíciou proti Asadovi a Asadovými stúpencimi, pomohlo by to, "povedala Merkelová.

Vyjadrila sa tiež skepticky k tomu, že by sa podarilo konflikt čoskoro ukončiť. „Vojna trvá už päť rokov a podľa údajov OSN si vyžiadala cez 250 000 ľudských životov. Situácia je nesmierne zložitá a bombardovanie v Halabe a v jeho okolí, ktoré vykonáva ruská armáda, všetko ešte komplikuje,“ povedala kancelárka. „Diplomacia musí urobiť všetko pre ukončenie tejto vojny, ale naozaj sa nedá čakať, že zajtra bude po všetkom,“ doplnila.

Kancelárka tiež kritizovala postoj Európanov, ktorí na jednej strane odmietajú prijímať utečencov, na druhej strane požadujú, aby Turecko otvorilo svoje hranice pre ľudí, ktorí utekajú zo Sýrie, a pomohlo im.

Merkelová tiež zdôraznila, že rozhodujúca hranica pre Európsku úniu v utečeneckej kríze je tá medzi Tureckom a Gréckom. „Je pravda, že Grécko doteraz dostatočne nesplnilo svoje povinnosti, ale nikdy nepovedalo, že vonkajšiu hranicu schengenského priestoru chrániť nechce. Chceme Grécku pomôcť a situáciu zlepšiť,“ povedala Merkelová.

Odmietla tiež plány visegrádskej skupiny V4 na uzavretie takzvanej balkánskej cesty utečencov na grécko-macedónskej hranici. „Vybudovať plot v Macedónsku, ktoré vôbec nie je členom EÚ, a nestarať sa, do ako ťažkej situácie by to Grécko dostalo, by bolo neeurópske správanie a navyše by to ešte naše problémy nevyriešilo,“ povedala kancelárka.

Zdôraznila tiež, že chce brániť schengenský systém voľného pohybu bez vnútorných hraničných kontrol. „Nemecko z neho ťažilo tak ako žiadna iná európska krajina. Mnohí podceňujú to, ako je pre nás všetkých schengenský priestor dôležitý, ako veľmi závisí náš blahobyt na tom, že máme voľný pohyb osôb a tovaru. Rozhodne sa oplatí sústrediť sa s maximálnym nasadením na zabezpečenie vonkajších hraníc EÚ,“ povedala.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Angela Merkelová #utečenci