Utečenec vydáva celonemecké noviny v arabčine

V Nemecku vychádzajú prvé celoštátne noviny v arabčine pre utečencov. Šéfredaktorom bezplatného mesačníka Abváb (Brána) je 26-ročný utečenec zo Sýrie Ramí Ášik, ktorý teraz žije v Kolíne nad Rýnom, informovala agentúra DPA.

16.02.2016 08:05
debata (16)

„Chceme mať vlastný pohľad na udalosti,“ povedal Ášik, ktorý koordinuje jednotlivých autorov rozosiatych po celom Nemecku zo svojho bytu v jednom kolínskom výškovom dome. V rohu má glóbus, na písacom stole leží arabsko-nemecký a nemecko-arabský slovník.

Časť obsahu novín tvoria správy z arabskojazyčnej komunity v Nemecku. Väčšina utečencov ešte nevie po nemecky, hovorí Ášik, ktorý si sám často pomáha angličtinou. „Zároveň je na Facebooku mnoho nepravdivých správ,“ upozorňuje šéfredaktor a dodáva, že proti tomu tiež vystupuje. Okrem správ z domovských krajín spracováva dôležité témy z Nemecka. Napríklad v posilvestrovskom vydaní písala jedna sýrska prispievateľka o sexuálnych útokoch v Kolíne nad Rýnom.

Noviny pomáhajú k integrácii

Ášik a jeho kolegovia však prinášajú tiež akúsi osvetu. Čitateľom vysvetľujú, čo je to karneval, prečo je v prvom článku nemeckej ústavy reč o ľudskej dôstojnosti, a nie napríklad o náboženskom vyznaní prezidenta. Niektoré rady sú úplne praktické – napríklad, kde sa má človek registrovať, keď príde do Nemecka.

Sýrsko-palestínsky novinár je sám utečenec. Tvrdí, že v Sýrii bol zavretý za to, že pokojne demonštroval proti režimu prezidenta Bašára Asada. Vďaka štipendiu nadácie Heinricha Bölla v roku 2014 mohol prísť do Nemecka. Nejaký čas dokonca žil v letnom dome spisovateľa Heinricha Bölla, v ktorom našli útočisko aj ďalší umelci. Sám Ášik medzitým napísal niekoľko kníh.

Vojna a skaza sú pre neho aj v novinách stále veľké témy. „Nemci svoj štát znovu postavili z nuly. Vlastne z mínusu,“ hovorí Ášik. Kto trochu pochopí, ako Nemecko funguje, prinesie snáď raz svoje poznatky do svojej pôvodnej vlasti, verí.

Noviny, ktoré žijú z reklám, sú distribuované všade tam, kde žijú utečenci. Prvé číslo vyšlo na konci minulého roka a sponzorovali ho telekomunikačné a peňažné spoločnosti. Iniciatíva na založenie novín vzišla z hospodárskej sféry, hovorí Necati Dutar, ktorý má na starosti marketing mesačníka. Rastúca arabskojazyčná komunita je vraj zaujímavá pre firmy.

Odborník na komunikáciu Armin Scholl z Münsterskej univerzity vníma Abváb ako príspevok k integrácii. „Pretože pomáha prichádzajúcom v orientácii,“ hovorí expert. Dlhodobejšie však treba dbať na to, aby naopak nepodrývali vôľu integrovať sa do novej kultúry. Rovnaký názor má aj Ramí Ášik. „Domnievam sa, že nie je dobré vytvárať štát v štáte, komunitu v komunite,“ zdôraznil. „To už som videl v Berlíne. Rád by som našiel iné riešenie,“ načrtol.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #noviny