Kyjev a Ankara si rozumejú

Aj keď nás rozdeľuje Čierne more, na oboch jeho brehoch sú krajiny, ktoré sú pripravené spolupracovať, zdôraznil turecký premiér Ahmet Davutoglu v pondelok na úvod oficiálnej návštevy Ukrajiny. Hovorilo sa aj o Sýrii. Turecký hosť reagoval napríklad na informáciu o pondelkovom bombardovaní v sýrskych provinciách Aleppo (Halab) a Idlib. Informátor, organizácia Lekári bez hraníc, tvrdí, že v oboch prípadoch boli zasiahnuté nemocnice. Podľa BBC organizácia nevedela určiť, kto stojí za útokmi a vinníka vraj zisťujú. Vie to však turecký premiér Davutoglu.

16.02.2016 09:09
Turecko, Ukrajina, Davutoglu, Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) a turecký premiér Ahmet Davutoglu pred kyjevským čokovaním.
debata (90)

„Kým sme rokovali, tak balistická raketa z oblasti Kaspického mora zasiahla nemocnicu a spôsobila smrť veľkého množstva civilistov,“ informoval v pondelok na poludnie turecký hosť ukrajinských novinárov. Pravdepodobne ho inšpiroval nedávny úspešný útok piatich ruských rakiet s plochou dráhou letu, ktoré z rovnakej oblasti zasiahli objekty teroristov z Islamského štátu.

Informácie o útokoch na sýrske nemocnice sa v posledných dňoch množia. Sprevádza ich kritika ruskej leteckej aktivity a volanie po ich zastavení. Jeho intenzita a obviňovanie na adresu Moskvy rastie úmerne s blížiacou sa porážkou teroristov z IŠ najmä na severe Sýrie.

Už minulý týždeň americký plukovník Steven Warren, predstaviteľ Pentagonu sediaci v Bagdade, informoval o ruskom zbombardovaní dvoch nemocníc v Aleppe. Ukázalo sa, že je to síce pravda, ale v inkriminovanom čase boli nad mestom americké stroje. „V stredu na poludnie vzlietli z tureckého územia dve americké bojové lietadlá А-10, prenikli do sýrskeho vzdušného priestoru a zamierili najkratšou trasou k mestu Aleppo, v ktorom sa sústredili na deväť objektov,“ citovala agentúra RIA Novosti generála Igora Konašenkova, hovorcu ruskej armády. „V prípade spomínaných nemocníc plukovník Warren nespomenul ich súradnice ani zdroj informácie. Jednoducho nič,“ konštatoval Konašenkov s tým, že iné je, "ak podobné nezmysly šíria londýnski aktivisti – obhajcovia ľudských práv (SOHR – pozn. red.), ale iné je zase, ak to robí predstaviteľ Pentagonu, ktorý vystupuje z pozície vojenského profesionála.“ Na záver ruský generál dodal, že v inkriminovaný deň ruské stroje neboli vo vzdušnom priestore nad mestom Aleppo a ich najbližší cieľ sa nachádzal v tom čase 20 kilometrov od neho.

Aj v prípade najnovšieho obvinenia z ruského zásahu nemocníc chýbajú dôkazy. Navyše, na rozdiel od viac ako šesťdesiatčlennej medzinárodnej koalície vedenej USA, majú Rusi k dispozícii o. i. sýrsku spravodajskú sieť fungujúcu na teroristami okupovanom sýrskom území. Turecký premiér Davutoglu má však vlastnú „pravdu“. Napríklad v podobe tvrdenia, podľa ktorého „nová koncepcia ruskej politiky spočíva v pokračovaní rozpínavosti a agresivity“.

„Začalo sa to v Abcházsku, pokračuje na Kryme. Dnes existujú tri krajiny, v ktorých Rusko narušilo územnú celistvosť: Gruzínsko, Ukrajina a Sýria,“ zavďačil sa ukrajinským hostiteľom šéf tureckého kabinetu citovaný portálom Ukrajinska pravda. Davutoglu však pomlčal o pokračujúcom tureckom ostreľovaní zvrchovaného sýrskeho územia či prenikaní na iracké územie v honbe za Kurdmi. V prvom prípade to najnovšie turecký premiér potvrdil vyjadrením: „Musia sa z letiska stiahnuť. Ak tak neurobia, tak sa postaráme, aby nebolo použiteľné.“ Davutoglu tak reagoval na skutočnosť, že Kurdi vyhnali zo sýrskeho vojenského letiska Minnech, ležiacom asi desať kilometrov od tureckej hranice, teroristov zo skupiny An-Nusra a turecká armáda už niekoľko dní pokračuje v jeho ostreľovaní, ako aj blízkeho mesta Azáz. „Nemáme v pláne nechať mesto padnúť do rúk Kurdov,“ vyjadril turecký premiér vlastné chápanie úcty k územnej celistvosti zvrchovanej krajiny. V prípade Iraku tvrdí zase Ankara, že vniká na jeho územie na základe dohody ešte so zvrhnutým Saddámom Husajnom a po následnej dohode s novou vládou v Bagdade, ktorá však podľa jej reakcie o tom nič nevie.

„Územná celistvosť Ukrajiny ako strategického partnera je pre nás fundamentálnou cennosťou,“ vyhlásil v Kyjeve napriek všetkému Davutoglu. Ako dôkaz úprimnosti slov o partnerstve podpísali v pondelok aj dohodu o tureckej pôžičke Ukrajine vo výške 50 miliónov dolárov so splatnosťou do piatich rokov s ročným úrokom nie viac ako 2,5 %. Ako pripomína ukrajinský portál Korrespondent, je to od Ankary už druhá finančná injekcia. Minulý rok v marci poskytli totiž Turci Kyjevu rovnakú sumu na pokrytie deficitu štátneho rozpočtu.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Ukrajina