Expert: Visegrádska štvorka mala lepšie komunikovať s Berlínom

"Kurzy Berlína a V4 na seba narážajú. Nemecko sa v súvislosti s migračnou krízou zúfalo snaží dohodnúť s Tureckom. Visegrádska štvorka už dopredu naznačuje, že sa to nepodarí. Dohodu tak torpéduje,“ povedal pre Pravdu Michal Kořan, zástupca riaditeľa Ústavu medzinárodných vzťahov v Bratislave. Podľa experta sú však na druhej strane reakcie ostatných štátov na vývoj v strednej Európe v poslednom čase až príliš hysterické.

16.02.2016 12:00
debata (56)
Michal Kořan
Michal Kořan Michal Kořan

Migračná kríza spojila visegrádsku štvorku, to je názor mnohých pozorovateľov. Ako to vnímate vy a čo z toho vyplýva?
Nesúhlasím s názorom, že by migračná kríza visegrádsku štvorku spojila. Nemyslím si, že by bola V4 niekedy zásadne rozdelená. Je to však populárny názor. Dosť rezonuje v Nemecku a na Západe. Je to dané tými, čo visegrádsku štvorku doteraz veľmi nesledovali a zrazu o nej počujú viac. Preto majú pocit, že sa V4 pre migračnú krízu nejako zázračne spojila.

Na visegrádsku štvorku však má migračná kríza vplyv.
Do určitej miery spája vlády V4. Všetky sa aspoň čiastočne zviezli na antimigračnej vlne a urobili z toho veľkú tému. Keď však hovoríme o detailoch, už sa objavia problémy. Poľsku a Maďarsku sa napríklad nepáči návrh, že by bolo možné vyslať spoločnú pobrežnú a pohraničnú stráž na ich územie. Česko a Slovensko s tým nemajú problém. V téme migrácie sa však V4 zhodne. Visegrád však bol založený na tom, aby v Európe hranice zmizli, aby už nebola rozdelená. Ak 25. výročie jeho vzniku využijeme na špeciálny summit, kde hovoríme o vytváraní hraníc, tak to vnímam, že to ide proti tradíciám a myšlienkam, na ktorých V4 vznikla. Dovolím si tvrdiť, že visegrádska štvorka sa stala rukojemníkom národných politík a ideologických záujmov.

Ide svojou politikou v oblasti migrácie proti Nemecku?
Bolo veľkou chybou, že Praha, české predsedníctvo V4 a visegrádska štvorka ako také neboli schopné o tomto summite lepšie komunikovať s Berlínom. Ak by k tomu došlo a niekedy pred dvoma týždňami by Nemecko a ďalších partnerov v Európe informovali, tak by kaša nebola taká horúca. Ide o zlyhanie komunikácie. Uvidíme, ako to ešte bude. Ale z toho, čo vieme, kurzy Berlína a V4 na seba narážajú. Nemecko sa zúfalo snaží dohodnúť s Tureckom. Visegrádska štvorka už dopredu naznačuje, že sa to nepodarí. Dohodu tak torpéduje. Je to však naozaj o komunikácii. Nerozumiem celkom tomu, čo tým V4 sleduje. Aj ochrana balkánskej cesty je predsa celoeurópska téma, nielen visegrádsky problém. Aj keby V4 mala nejaký geniálny návrh, ako to riešiť, s partnermi to bolo zle odkomunikované. A to je v diplomacii chyba.

Ako sa dajú tieto hrany obrúsiť?
Musí to byť možné a je to aj nutné. Pravda je, že to nie je len úloha pre V4. Reakcie ostatných štátov na vývoj v strednej Európe sú v poslednom čase až príliš hysterické. Všetci by sme si mali uvedomiť, že hovoríme o spoločných problémoch. Nie je to klišé. Aj problémy, ktorým čelia štáty EÚ vo vnútornej politike, sú spoločné. Teraz to vyzerá tak, že visegrádska štvorka chce pred kamerami prezentovať akúsi konštruktívnu agendu. Lenže musíme to dohodnúť na európskej úrovni. Inak to bude len okázalé gesto. Visegrádska štvorka to samotná nemôže presadiť.

V4 však hovorí, že dlhodobo hovorila o bezpečnostných rizikách migrácie. Na druhej strane tvrdí, že jediné, čo nechce, sú kvóty na utečencov.
Čo by sa stalo, keby sme kvóty prijali. Nikomu by to nepoškodilo, ale asi ani nepomohlo. A V4 by mala dobrý argument. Takticky to nebolo zvládnuté. Visegrád poškodil svoju pozíciu vo veci, ktorá nemala žiadny dosah. Ťažko sa teraz hovorí o konštruktívnej agende. Je úplne jasné, že sa najmä na Slovensku, v Česku a Maďarsku využíva táto agenda na politické ciele. Musíme sa dostať k tomu, aby sme si všetci sadli, zabudli na minulosť a hľadali riešenia. Alebo to bude tak, že nemecký veľvyslanec bude nosiť nóty a my budeme reagovať.

Je migračná kríza najvážnejším problém v existencii EÚ?
Sami sme sa dostali do tejto situácie. Súvisí to s nedôverou k EÚ. Platíme za to, že sme si nepriznávali problémy a neriešili sme ich. Ak bude vlna utečencov na jar rovnaká či ešte väčšia ako vlani, bude to skutočne veľká skúška pre úniu.

Zvládneme ju?
Musíme. Súčasná generácia štátnikov pred asi 15 rokmi preberala EÚ, ktorá bola v najlepšej kondícii v histórii. Niekto urobil chybu. Ľudia, ktorí teraz vedú EÚ, by si mali uvedomiť, že tieto problémy tu neboli. Majú zodpovednosť s tým niečo urobiť.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #V4