Polícia v Bruseli zadržala desať ľudí podozrivých z terorizmu

Belgická polícia v utorok ráno zadržala v niekoľkých štvrtiach Bruseli desať ľudí podozrivých z terorizmu. Policajná akcia súvisí s vyšetrovaním skupiny verbujúcej bojovníkov pre organizáciu Islamský štát (IS) v Sýrii a v Iraku, informoval server belgickej televízie RTL.

16.02.2016 11:10
debata (3)

Polícia vykonala celkom deväť domových prehliadok v bruselských štvrtiach Molenbeek-Saint-Jean, Koekelberg, Schaerbeek a Etterbeek. Zadržala pri nich desať ľudí a zaistila mnoho počítačov, mobilných telefónov a dokumentov, informoval federálny prokurátor.

Vyšetrovanie podľa RTL nijako nesúvisí s minuloročnými teroristickými útokmi v Paríži, pri ktorých 13. novembra zahynulo 130 ľudí. Skupina však údajne pomohla niekoľkým osobám opustiť Európu a pridať sa k radikálom z IS na Blízkom východe.

Belgicko patrí podľa Reuters ku krajinám s najväčším podielom počtu členov radikálnych skupín ako je IS na počet obyvateľov.

Časť páchateľov novembrových teroristických útokov v Paríži mala belgické občianstvo alebo dlhodobo žila v Bruseli. Rovnako je tomu v prípade Salaha Abdeslama, ktorý sa útokov vo francúzskej metropole priamo zúčastnil a ktorý je stále na úteku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Brusel #Belgicko #IS