Ukrajinská vláda kritizovaná za pomalé reformy nepadla

Ukrajinský parlament neodvolal vládu. Pre uznesenie o vyslovení nedôvery hlasovalo 194 poslancov, k pádu kabinetu by bola potrebná nadpolovičná väčšina 226 z celkom 450 zákonodarcov.

16.02.2016 11:11 , aktualizované: 21:07
debata (126)

Ešte predtým snemovňa vyjadrila 247 hlasmi s prácou vlády nespokojnosť. Medzitým niektorí poslanci opustili sálu, aby umožnili kabinetu hlasovanie o nedôvere prečkať.

K zmene vlády, ktorá prechádza krízou, vyzval sám prezident Petro Porošenko. Uviedol, že nový kabinet by mal vzniknúť na základe doterajšej prozápadnej parlamentnej väčšiny, na nové parlamentné voľby Ukrajina podľa prezidenta nemá čas.

„V parlamente vznikla paradoxná situácia: poslanci označili prácu vlády za neuspokojivú, ale nedokázali ju odvolať,“ napísala ruská agentúra TASS. „Snemovňa pokazila odvolanie vlády,“ zdôraznila ukrajinská agentúra Unian.

K zmene vlády, ktorá prechádza krízou a s ktorou je nespokojných 70 percent Ukrajincov. „Výsledky hlasovania formálne neviedli k odstúpeniu vlády, ale aj tak predviedli, že táto vláda nemá podporu parlamentu, nedokáže presadzovať zákony,“ vyhlásil šéf poslaneckého klubu prezidentskej strany Blok Petra Porošenko Jurij Lucenko.

Podľa denníka ukrajinská pravda k Jaceňukovmu prežitiu pomohli aj poslanci opozičného bloku, ktorí opustili rokovaciu sálu. V rozprave pritom jeden z predákov tejto formácie mával putami a požadoval všetkých ministrov zavrieť do väzenia. Opozičný blok vznikol na základe Strany regiónov proruského prezidenta Viktora Janukovyča, zvrhnutého vo februári 2014.

Z prezidentovej strany Blok Petra Porošenko pre odvolanie vlády hlasovalo 97 z celkom 136 poslancov; ostatní sa zdržali či chýbali. Pre pád kabinetu nehlasovali ani poslanci Jaceňukovej strany Ľudový front, ktorá je druhou najsilnejšou vo štvorčlennej vládnej koalícii. Strana bývalej premiérky Julie Tymošenkovej oznámila, že z vlády sťahuje svojho jediného ministra.

Generálny prokurátor Viktor Šokin odstúpil

Ukrajinský generálny prokurátor Viktor Šokin odstúpil v utorok z funkcie. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na Mustafu Najema, podpredsedu parlamentnej frakcie Bloku Petra Porošenka. Informáciu o odstúpení potvrdila pre denník Ukrajinska pravda aj samotná generálna prokuratúra.

Porošenko vyzval premiéra a generálneho prokurátora na odstúpenie

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval v utorok premiéra Arsenija Jaceňuka a generálneho prokurátora Viktora Šokina, aby odstúpili a obnovili tak dôveru k štátnym inštitúciám. Porošenkova výzva zaznela pred zverejnením správy o činnosti vlády v parlamente. Následne sa očakáva rozprava o ďalšom osude Jaceňukovho kabinetu.

„Šanca na čiastočnú reorganizáciu kabinetu ministrov bola premárnená. Kompletné prebudovanie kabinetu musí byť vykonané na báze súčasnej koalície pozostávajúcej z Bloku Petra Porošenka, Ľudového frontu, Svojpomoci a Vlasti,“ povedal Porošenko, ktorého citovala agentúra UNIAN.

Ako poznamenala agentúra AP, ukrajinská vláda čelí obvineniam z rodinkárstva a korupcie a pád Jaceňukovej popularity poukazuje na rastúcu nespokojnosť s nedostatočným pokrokom pri presadzovaní potrebných reforiem.

Na adresu generálneho prokurátora Porošenko uviedol, že sa s ním ráno stretol a navrhol mu, aby odstúpil. Podľa prezidenta si generálna prokuratúra nezískala dôveru spoločnosti.

Námestník ukrajinského generálneho prokurátora Vitalij Kasko v pondelok oznámil, že odstupuje z funkcie. Na tlačovej konferencii uviedol, že generálny prokurátor Viktor Šokin mu odobral „všetky funkcie a nástroje na vyšetrovanie a sledovanie všetkých prípadov, ktoré inicioval náš tím“.

Kasko rozhodnutie odstúpiť z funkcie zdôvodnil „transformáciou úradu generálnej prokuratúry na orgán, kde vládne korupcia a vzájomná ochrana a akékoľvek snahy zmeniť systém sú okamžite perzekvované“, informovala agentúra Ukrinform.

Demonštranti v Kyjeve žiadajú demisiu Jaceňukovej vlády

Pred budovou ukrajinského parlamentu v Kyjeve sa koná demonštrácia, ktorej účastníci žiadajú demisiu vlády premiéra Arsenija Jaceňuka.

Ako spresnila agentúra UNIAN, na námestí pred parlamentom sú dve skupiny ľudí. Jedni majú v rukách plagáty so symbolmi hnutí Sloboda a Pravý sektor, ako aj transparenty s nápismi „Vláda – odstúpiť“, „Jaceňuka za mreže!“ či „Ukradnuté miliardy – do rozpočtu!“.

Druhá skupina ľudí má v rukách transparenty s nápisom „Strana prostých ľudí“. Aj títo demonštranti žiadajú demisiu vlády. Akcia má podľa agentúry UNIAN pokojný priebeh. V okolí parlamentu však hliadkuje viac policajtov než obyčajne.

S prácou Jaceňukovej vlády je nespokojný celý poslanecký klub vládneho Bloku Petra Porošenka (BPP), ktorý v parlamente začal zbierať podpisy pod návrh na jej odvolanie. Zatiaľ petíciu podpísalo 40 poslancov, potrebných ich je spolu 150. Iniciátori však očakávajú, že získajú dostatočnú podporu.

Premiér by mal v utorok v parlamente predniesť správu o činnosti vlády. Po nej sa očakáva rozprava o ďalšom osude Jaceňukovho kabinetu.

Okrem BPP sa za zmenu vlády vyslovili frakcie strán Svojpomoc a Vlasť i Radikálna strana. Jaceňukov Ľudový front návrh na odvolanie súčasnej vlády nepodporuje a nevylučuje, že v prípade vyslovenia nedôvery súčasnej vlády vystúpi z koalície.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Petro Porošenko