Balkánsku trasu priškrtia Rakúšania i Slovinci

Ľubľana obmedzí počet migrantov, ktorým povolí vstup do krajiny. Reaguje tak na tvrdšie opatrenia, ktoré ohlásila Viedeň s cieľom spomaliť ich prílev. Slovinsko i Rakúsko sú kľúčovými tranzitnými krajinami pre migrantov smerujúcich cez Balkán do západnej Európy.

16.02.2016 13:00
migranti, žena, utečenci, Foto: ,
Migranti idú na železničnú stanicu v srbskom meste Šid, odkiaľ ich má vlak dopraviť do susedného Chorvátska.
debata (8)

Rakúsko sa chystá v najbližších dňoch oznámiť denné limity počtu migrantov, ktorým povolí vstup do krajiny cez hlavný hraničný priechod so Slovinskom. Slovinsko už od pondelka začalo obmedzovať počet utečencov, ktorých vpustí na svoje územie cez hranice s Chorvátskom. Oznámilo to v Ľubľane ministerstvo vnútra s tým, že ide o reakciu na podobné opatrenie Rakúska.

Chorvátsko už bolo s plánmi Slovinska oboznámené a posunulo túto informáciu aj ďalším dvom krajinám na migračnej trase cez západný Balkán, teda Srbsku a Macedónsku, uviedlo ministerstvo vnútra v Ľubľane.

Slovinská verejnoprávna televízia informovala, že od pondelka sa začínajú prísnejšie kontroly, pričom počet migrantov, ktorí budú môcť prejsť cez hlavný hraničný priechod Šentilj/Spielfeld, bude obmedzený na tisíc denne. V uplynulých týždňoch zo Slovinska do Rakúska každodenne prúdilo v priemere 2 500 migrantov.

Hermann Muhr, hovorca rakúskeho ministerstva vnútra, pre AFP potvrdil, že „v priebehu tohto týždňa bude zverejnená séria tvrdších opatrení, vrátane denných kvót pre prisťahovalcov“. Rakúska vláda v januári rozhodla, že do polovice roka 2019 prijme maximálne 127 500 žiadateľov o azyl, čo predstavuje 1,5 percenta obyvateľstva krajiny. Limit pre tento rok má byť 37 500 žiadateľov o azyl, teda podstatne menej ako vlaňajších 90-tisíc. Naplnenie tohtoročnej kvóty je podľa Viedne už len otázkou niekoľkých týždňov.

Jedným z avizovaných opatrení rakúskej vlády bude rozšírenie zoznamu „bezpečných krajín pôvodu“. Viedeň naň chce zaradiť šesť krajín. Popri Alžírsku, Maroku a Tunisku, ktoré do svojho obdobného zoznamu minulý mesiac vnieslo Nemecko, Rakúšania pripíšu aj Ghanu, Gruzínsko a Mongolsko. Pre občanov týchto krajín to bude znamenať, že ich šanca získať v Rakúsku azyl bude prakticky nulová a posúdenie ich žiadostí sa výrazne skráti. „V prípade ekonomických migrantov potrebujeme jednoznačné signály, že v Rakúsku im nebude poskytnutá žiadna ochrana,“ vysvetlila ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová.

Rakúsko sa chystá na hraniciach vybudovať aj ďalšie technické zábrany. Nedávno už postavilo takmer štvorkilometrový plot na najrušnejšom hraničnom priechode Šentilj/Spielfeld, ktorým usmerňuje tok migrantov prichádzajúcich na jeho územie. Kancelár Werner Faymann však avizoval, že podobný plot by mal vyrásť aj na talianskej hranici na priechode Brenner. „Je už február. Nie som ochotný nechať prejsť viac času. Je príliš neskoro,“ povedal pre denník Österreich. „V marci možno očakávať novú vlnu prisťahovalcov. Takže musíme vybudovať technické zábrany teraz, aby boli pripravené na použitie, keď ich budeme potrebovať.“

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Slovinsko #balkánska trasa