Tusk: vylúčenie Grécka zo Schengenu migračnú krízu nerieši

Predseda Európskej rady Donald Tusk sa v Aténach dôrazne vyslovil proti vylučovaniu Grécka zo schengenského priestoru voľného pohybu. Týmto opatrením pohrozila Grékom Európska únia minulý týždeň, ak do troch mesiacov neodstráni nedostatky pri zvládaní prílevu migrantov na námornej hranici s Tureckom.

16.02.2016 12:21
Donald Tusk Foto: ,
Donald Tusk: "Všetkým, ktorí hovoria o vylúčení Grécka zo Schengenu a myslia si, že je to riešenie migračnej krízy, hovorím nie, nie je."
debata (10)

„Migračná kríza, ktorej svedkami sme, testuje našu úniu až na jej samé hranice. A Grécko je jednou z najpostihnu­tejších krajín … Grécko nespôsobilo túto krízu, ani Európa,“ povedal Tusk na tlačovej konferencii po rokovaní s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom.

"Všetkým, ktorí hovoria o vylúčení Grécka zo Schengenu a myslia si, že je to riešenie migračnej krízy, hovorím: Nie, nie je. Úplne jasne hovorím, že vylúčenie Grécka zo Schengenu nerieši žiadny z našich problémov. Neukončí vojnu v Sýrii. Európa neprestane byť príťažlivá pre migrantov, "vyhlásil.

Predseda Európskej rady zopakoval, že je predovšetkým potrebné zlepšiť ochranu vonkajších hraníc Európskej únie, a to nielen v Grécku. „Toto si vyžaduje väčšie úsilie Grécka, ale aj väčšiu podporu od partnerov v EÚ,“ zdôraznil.

Európska únia dala minulý týždeň v piatok Grécku tri mesiace na splnenie 50 odporúčaní na vyriešenie vážnych nedostatkov vo zvládaní prílevu imigrantov na jeho námornej hranici s Tureckom. Ak Atény nebudú do vypršania ultimáta dostatočne realizovať úniové odporúčania, môže Európska komisia navrhnúť obnovenie hraničných kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru voľného pohybu, ktoré by znamenali faktickú izoláciu Grécka, a to na obdobie až dvoch rokov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Donald Tusk #schengenská hranica