Islamisti sú hrozbou pre Izrael aj EÚ, zhodli sa Merkelová a Netanjahu

Islamisti sú rovnakou hrozbou pre Izrael ako pre Európsku úniu. Zhodli sa na tom v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

16.02.2016 15:13
Angela Merkelová, Benjamin Netanjahu Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a premiér Izraela Benjamin Netanjahu po spoločnej tlačovej konferenciiv Berlíne.
debata (6)

Premiér na tlačovej konferencii vyhlásil, že Izrael obhajuje na Blízkom východe európske hodnoty demokracie a slobody.

„Sme zajedno v tom, že Európska únia a Izrael čelia sčasti rovnakým výzvam. A v tomto duchu sme hovorili aj o otázkach, ako poraziť (radikálne hnutie) Islamský štát, ako je možné zamedziť teroristickej hrozbe, ako by sme mohli spolupracovať v oblasti bezpečnosti,“ povedala Merkelová.

„V oblasti bezpečnosti, a predovšetkým kybernetickej bezpečnosti, pred sebou vidíme veľké výzvy, no som presvedčený, že ich spoločne dokážeme prekonať lepšie ako každý zvlášť,“ povedal Netanjahu o spolupráci s Nemeckom.

„Spoločne sa tiež snažíme potlačiť islamistický terorizmus,“ dodal.

„Svet sa rok od roku mení. Nemení sa však to, že v týchto turbulentných časoch je na Blízkom východe jedna krajina, ktorej spoločnosť si zakladá na rovnakých hodnotách, akých si cení aj Európa. A tým, že bránime seba, bránime aj tieto hodnoty,“ povedal izraelský premiér.

„Keby Izrael neexistoval, už by celú západnú časť Blízkeho východu prevalcoval extrémny islamizmus. Izrael je pevnosť západnej civilizácie na Blízkom východe,“ uviedol Netanjahu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #EÚ #Izrael #Angela Merkelová #Benjamin Netanjahu #IS #utečenecká kríza