Turecko vyzýva partnerov na pozemnú operáciu v Sýrii

Turecko podporuje scenár pozemných operácií v Sýrii a dúfa, že sa na nich zúčastnia i americké sily a ďalší spojenci združení v medzinárodnej koalícii proti tzv. Islamskému štátu. Uviedol to v utorok v Istanbule nemenovaný turecký činiteľ, ktorého citovala agentúra AP.

16.02.2016 16:23 , aktualizované: 21:08
debata (132)

Novinárom ďalej povedal, že „bez pozemných operácií nie je možné zastaviť boje v Sýrii“ a Ankara na uplynulých rokovaniach s USA a inými západnými krajinami presadzovala túto alternatívu. Vylúčil však možnosť, že Turecko bude v tejto otázke konať jednostranne. Zamietol i možnosť turecko-saudskoarabskej dvojkoalície.

Turecko ako členský štát NATO je kľúčovým hráčom v boji proti IS. Krajina sprístupnila svoje letecké základne americkým silám a iným spojencom v koalícii. Sýrske vládne sily a koalícia prevažne kurdských bojovníkov v ostatných dňoch zaznamenali na severe krajiny územné zisky a obsadili mnohé oblasti predtým ovládané rôznymi povstaleckými skupinami.

Spustenie mohutnej ofenzívy sýrskych vládnych síl za podpory ruských lietadiel v provincii Aleppo malo za následok prerušenie mierovej konferencie o Sýrii vo švajčiarskej Ženeve. Terčom útokov vládnych a ruských síl však nie sú len džihádisti, ale aj civilisti, pozície umiernenej opozície a infraštruktúra.

Najnovšie takéto útoky sa odohrali v pondelok, keď pri náletoch na školy a nemocnice na severe Sýrie prišlo o život takmer 50 ľudí. Ľudskoprávni aktivisti zodpovednosti za ne pripísali Rusku, ktoré to však rozhodne odmietlo. Ankara obvinila Moskvu zo spáchania „zjavného vojnového zločinu“.

V koalícii vraj nepanuje zhoda o pozemnej operácii v Sýrii

Turecko, Saudská Arábia a niektorí ich európski spojenci chcú pozemnú operáciu v Sýrii, v rámci koalície však nepanuje v tejto problematike zhoda a o stratégii prípadnej operácie sa zatiaľ vážne nedebatovalo. V rozhovore s agentúrou Reuters to uviedol turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu.

„Niektoré krajiny, ako sme my, Saudská Arábia a ďalšie západoeurópske štáty hovoria, že pozemná operácia je nutná… Ale očakávať to len od Saudskej Arábie, Turecka a Kataru nie je správne ani realistické,“ povedal Cavusoglu.

„Ak sa podobná operácia uskutoční, musí byť vykonaná spoločne, ako je to u (koaličných) leteckých úderov,“ dodal. V koalícii sú podľa neho niektorí proti pozemnej operácii. Sú tam ale aj takí, ktorí sa jej nechcú zúčastniť, avšak Turecko a ďalšie krajiny v ich aktivitách podporujú.

Agentúra Reuters už skôr citovala nemenovaného tureckého predstaviteľa, podľa ktorého nebude možné vojnu ukončiť bez pozemnej ofenzívy. „Turecko jednostrannú pozemnú operáciu nezačne. Žiadame o účasť na tejto operácii koaličných partnerov. Rokujeme o tom so spojencami,“ uviedol tento zdroj.

Vodca radikálneho libanonského šíitského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh obvinil Turecko a Saudskú Arábiu z toho, že využívajú hnutie Islamský štát ako zámienku na začatie pozemnej akcie v Sýrii. Bojovníci Hizballáhu bojujú v krajine na strane režimu prezidenta Assada.

Podľa Nasralláha sú Ankara a Rijád poháňané svoju „nenávisťou“ kvôli tomu, že rebeli, ktorých podporovali, utrpeli v uplynulých dňoch na bojovom poli v Sýrii rozsiahle porážky. Vojnu chcú radšej preťahovať, než aby súhlasili s dohodou, ktorá povedie k tomu, že pri moci zostane prezident Bašár Asad, povedal Nasralláh svojim priaznivcom v Bejrúte.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #vojna v Sýrii