Turecko už štvrtý deň ostreľuje sýrskych Kurdov pri hraniciach

Turecká armáda už štvrtým dňom pokračuje v útokoch na pozície sýrskych Kurdov na severe Sýrie. Bojuje sa pri mestách Azáz a Tall Rifaat.

16.02.2016 17:47
Turecko, Sýria, hranice, tanky Foto: ,
Turecká delostrelecká paľba od hraníc smerom k severnej Sýrii.
debata (77)

V Damasku medzitým rokoval splnomocnenec pre Sýriu Staffan de Mistura o humanitárnej pomoci a obnove prerušených mierových rozhovorov, ktoré by mali podľa pôvodného plánu pokračovať budúci týždeň v Ženeve.

Turecké médiá informovali, že delostrelectvo cielí na kurdskej milície (YPG), ktoré Ankara radí k teroristickým organizáciám a ktoré teraz zaujali pozície v blízkosti pohraničného mesta Azáz.

Kurdom sa v minulých dňoch podarilo rýchlo preniknúť do pohraničných oblastí provincie Halab, ktoré dovtedy držali oponenti Damasku. Ich oddiely značne oslabili útoky ruského letectva z minulých dní.

Ako píše agentúra AFP, situácia v provincii Halab je veľmi neprehľadná. Na bojisku sa ocitli spoločne sýrska armáda, islamskí radikáli, umiernenejší oponenti Damasku, spojenec sýrskej armády – ruské letectvo – a najnovšie aj turecká armáda, ktorá bojuje z tureckého pohraničia.

Sýrskej armáde sa podarilo vytlačiť bojovníkov hnutia Islamský štát (IS) z halabskej elektrárne, ktorú mal IS pod kontrolou od roku 2014. Malo by to umožniť zlepšenie dodávok elektriny do domácností.

V pondelok zomrelo v bojoch na severe Sýrie až 50 ľudí. Zasiahli kliniky aj školy, medzi obeťami boli aj deti. Sýria útoky pripísala americkým lietadlám, avšak ďalšie zdroje hovoria o ruských útokoch. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun ich označil za porušenie medzinárodného prá­va.

Mohlo by ísť o vojnový zločin, tvrdí Colville

Turecko sa domnieva, že Rusko v Sýrii koná rovnako ako teroristi. Kremeľ sa ostro ohradil proti tvrdeniu Turecka, podľa ktorého Rusko v Sýrii spáchalo vojnové zločiny. „Takéto výroky kategoricky odmietame, o to viac, že ​​ich autori nemôžu svoje nepodložené obvinenia dokázať,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Hovorca vysokého komisára OSN pre ľudské práva Rupert Colville k pondelkovým útokom povedal: „Ruské a sýrske lietadlá sú zjavne v tejto oblasti veľmi aktívne, mali by (Rusko a Sýria) vedieť, kto nesie zodpovednosť. Bol to zámerný útok na takéto zariadenia a mohlo by ísť o vojnový zločin.“

Turecko vyzvalo svojich spojencov vrátane USA, aby sa zúčastnili pozemnej operácie, ktorá päť rokov trvajúci sýrsky konflikt ukončí. Podľa tureckého predstaviteľa, ktorého citovala agentúra Reuters, nebude možné vojnu ukončiť bez pozemnej ofenzívy. „Turecko nezačne jednostrannú pozemnú operáciu. Žiadame koaličných partnerov o účasť na tejto operácii. Rokujeme o tom so spojencami,“ citoval svoj zdroj Reuters.

De Mistura sa v tejto situácii snaží obnoviť nádej na pokračovanie mierových rozhovorov. V Damasku sa dvakrát stretol s ministrom zahraničia Valídom Mualimom a rokoval s ním o dodávkach humanitárnej pomoci do obliehaných oblastí. „Hovorili sme najmä o sprístupnení všetkých obliehaných oblastí, nielen tých, ktoré oblieha vláda, ale aj opozícia a Islamský štát,“ povedal de Mistura po prvom stretnutí novinárom.

Po druhej schôdzke uviedol, že vláda v Damasku má povinnosť umožniť OSN dodávky humanitárnej pomoci všetkým Sýrčanom. „Prístup do týchto oblastí zaisťujú konvoje, ktoré koordinuje tím OSN… Je jasné, že je povinnosťou sýrskej vlády, aby zabezpečila, že sa pomoc OSN dostane všetkým Sýrčanom, nech už sa nachádzajú kdekoľvek… Zajtra to otestujeme,“ uviedol splnomocnenec OSN.

Vďaka jeho iniciatíve začali mierové rozhovory v januári v Ženeve, avšak 3. februára sa prerušili a sýrska opozícia svoju ďalšiu účasť podmienila zastavením bojov v Sýrii.

Minulý týždeň sa krajiny zahrnuté do diplomacie okolo Sýrie v Mníchove dohodli, že by prímerie mohlo začať platiť v priebehu týždňa. Podľa dohody by sa tiež mala umožniť humanitárnu pomoc. Medzi účastníkmi mníchovských rokovaní boli tiež Rusko a Spojené štáty, no možnosť ukončiť boje sa zatiaľ javí nereálne.

Sýrsky prezident Bašár Asad navyše v pondelok povedal, že prímerie neznamená, že strany prestanú používať zbrane.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Turecko #Pan Ki-mun #Staffan de Mistura #sýrski kurdi #YPG