Ukrajina a Rusko sa zmierili v spore o tranzit kamiónov

Ukrajina a Rusko sa dohodli, že umožnia nákladným autám návrat do vlasti Tie kvôli vzájomnému pozastaveniu tranzitnej dopravy kamiónov uviazli na území druhej strany.

16.02.2016 18:32
debata (41)

Oznámila to ministerstva dopravy oboch krajín.

„Počítame s tým, že počas 24 hodín všetky (ruské) vozidlá vyjdú z ukrajinského územia,“ povedal televízii Rossija 24 námestník ruského ministra dopravy Nikolaj Alaus o zmysle oficiálneho vyrozumenie od ukrajinskej strany.

Minulý týždeň ukrajinskí nacionalisti začali blokovať prejazd ruských kamiónov cez Ukrajinu. V reakcii na túto akciu ruské úrady pozastavili tranzit ukrajinských kamiónov, na čo ukrajinská vláda v pondelok odpovedala rovnakým krokom.

Podľa ukrajinského ministerstva infraštruktúry, ktoré zodpovedá aj za dopravu, dohoda s ruskou stranou umožní ukrajinským kamiónom, ktoré uviazli v Rusku či na ruských hraniciach s ázijskými štátmi, vrátiť sa bez ďalších prekážok do vlasti. Na oplátku Ukrajina povolia prejazd ruským kamiónom vracajúcim sa domov z krajín Európskej únie, pričom im zabezpečí sprievod až na ruské či bieloruské hranice.

Táto dohoda „umožní návrat domov viac ako 600 ukrajinským vodičom, ktorým končili potraviny a palivo na vyhrievanie vozidiel“, zdôraznilo ukrajinské ministerstvo.

Režim „idem domov“ má platiť od 16. do 25. februára, uviedla námestníčka ukrajinského ministra infraštruktúry a vyzvala aktivistov, aby v najbližších dňoch nebránili ruským vozidlám v návrate do Ruska. Sťažili by tým totiž návrat asi 350 ukrajinských kamiónov z Ruska a ďalším viac ako 300 vozidlám, ktoré v Ázii čakajú na povolenie prejsť Ruskom.

Na Ukrajine podľa tlače uviazlo asi 60 ruských kamiónov, ďalších 500 čaká na hraniciach na povolenie prejsť Ukrajinou do Ruska, pripomenul denník Ukrajinská pravda.

„Tranzitná vojna“ je prejavom dlhodobých sporov Ukrajiny a Ruska vyvolaných posilnením obchodných a politických kontaktov Kyjeva s EÚ. Prozápadná ukrajinská vláda po prevrate z roku 2014 podpísala asociačné zmluvu s EÚ, ktorej súčasťou je aj zmluva o zóne voľného obchodu, ktorá tento rok vstúpila do platnosti. Moskva na kroky ukrajinskej vlády reagovala zákazom dovozu mnohých položiek ukrajinského vývozu.

Situáciu okolo tranzitnej prepravy medzi Ukrajinou a Ruskom skomplikovala aj skutočnosť, že 1. februára vypršala medzivládna dohoda o nákladnej preprave medzi Ruskom a Poľskom. Keďže obe strany sa nedokázali dohodnúť na objemoch cezhraničnej kamiónovej dopravy, ruskí autodopravcovia v minulých dňoch volili náhradné trasy, okrem iného práve cez Ukrajinu.

O riešení situácie má poľská delegácia začať rokovať v Moskve vo štvrtok. Ak experti dospejú k prijateľnému riešeniu, v piatok by námestníci ministrov mohli podpísať príslušnú dohodu, poznamenala poľská televízia TVN 24.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kamióny #Ukrajina #Tranzit #poľská delegácia