Holandská ministerka: Chráňme hranice a berme utečencov z Turecka

"Európa momentálne čelí najväčšej migračnej kríze za dlhú históriu. Potrebujeme urobiť viacero opatrení v rovnakom čase. Na konci toho by sme chceli dosiahnuť, aby sa migranti už nevydávali na nebezpečnú cestu do Európy,“ uviedla pre Pravdu ministerka pre zahraničný obchod a rozvojovú spoluprácu Holandska Lilianne Ploumenová. Jej krajina práve predsedá Európskej únii, štafetu od nej 1. júla preberá Slovensko. Ploumenová v utorok navštívila Bratislavu. Rozhovor s ňou vznikol ešte predtým prostredníctvom e-mailovej komunikácie.

17.02.2016 15:00
Lilianne Ploumenová
Ministerka pre zahraničný obchod a rozvojovú spoluprácu Holandska Lilianne Ploumenová.
debata (100)

Slovensko napadlo utečenecké kvóty na Európskom súdnom dvore. V prípade rozsudku proti Bratislave očakávate silný tlak na to, aby sa Slovensko zapojilo do prerozdeľovania utečencov? Alebo sa kvóty aj tak nepodarí naplniť, ako tvrdia mnohí politici aj experti?

Len spoločné európske riešenie nám dá nástroj, aby sme riešili migračnú krízu, ktorej Európa práve čelí. Nie je to problém niekoľkých členských štátov, ktoré sú pod tlakom. Táto výzva dopadá na nás všetkých a vplyv má na základné štruktúry a hodnoty európskej spolupráce. Všetci musíme prevziať časť zodpovednosti. Očakávame, že každý členský štát naplní záväzok vzájomnej solidarity. Nanešťastie má proces premiestňovania pomalý štart. Čiastočne je to pre ťažkosti v organizácii dostatočnej registrácie. Dôvodom je aj to, že tento proces je pomerne nová vec. Stále riešime, ako metóda, ktorú sme vytvorili, bude fungovať v praxi.

Pozície Holandska, Slovenska a Malty týkajúce sa utečeneckej krízy nie sú vždy rovnaké. Aký to má vplyv na spoluprácu predsedníckeho tria, ktoré tvoria spomenuté krajiny?

Veľmi oceňujem skvelú spoluprácu s našimi partnermi v rámci predsedníckeho tria. Zásadným spôsobom sa zameriavame na hľadanie kompromisu a riešení, ktoré budú mať širokú podporu všetkých členských štátov. Predpokladám, že naši partneri sa na to sústredia rovnako, keď preberú úlohu predsedníctva.

Po útokoch v Paríži a dianí v Kolíne nad Rýnom krajiny visegrádskej štvorky pripomínajú, že mali pravdu, keď hovorili o bezpečnostnom aspekte migračnej krízy. Súhlasíte? Stáva sa utečenecká kríza skutočným bezpečnostným problémom, najmä keď hovoríme o terorizme, ale aj o zločinnosti?

Rešpekt k zákonom a našim základným právam je jedným z našich najdôležitejších výdobytkov a charakterizuje nás. Je to to, čo robí úniu úniou a musíme to chrániť. Hovoríme o živote v slobode, podľa nášho presvedčenia a názorov, s tým, že máme možnosti dosahovať naše ciele. Aby sme tieto práva ochránili, musíme byť v EÚ bezpeční. Chcem však zdôrazniť, že nikdy nesmieme trestať celú skupinu ľudí za zločinecké správanie niekoľkých jednotlivcov. Ľudia, ktorí prichádzajú na naše hranice, utekajú pred konfliktom a perzekúciou. Oni a ich rodiny čelia vážnemu nebezpečenstvu.

Holandsko hovorí o pláne premiestniť až 250-tisíc ľudí z Turecka, Ankara však musí akceptovať tých, ktorých Európa vráti na jej územie. Tento plán však kritizovali ľudskoprávne organizácie ako Amnesty International. Okrem toho sa zdá, že krajiny ako Slovensko nemajú chuť prijímať utečencov. Predpokladáte, že váš plán môže fungovať?

Európa momentálne čelí najväčšej migračnej kríze za dlhú históriu. Riešenia nie sú jednoduché. Všetky členské štáty musia prevziať zodpovednosť. Potrebujeme urobiť viacero opatrení v rovnakom čase. Musíme podporiť Grécko, aby manažovalo svoje hranice a poskytlo dostatočné prijímacie kapacity pre migrantov. Okrem toho musíme zabezpečiť, aby readmisia (vrátenia nelegálne prisťahovaných osôb, poz. red.) medzi Gréckom a Tureckom skutočne fungovala, aby sa migranti nestávali obeťami zločineckých sietí pašerákov ľudí. Európa tiež musí ďalej podporiť kapacity krajín ako Turecko, Libanon a Jordánsko, ktoré utečencom poskytujú pomoc. Aj v kombinácii s tým, že utečencov z humanitárnych dôvodov premiestnime do Európy. Na konci toho by sme chceli dosiahnuť, aby sa migranti už nevydávali na nebezpečnú cestu do Európy. Jedna vec je jasná. Keď nebudeme konať, tak to bude mať len horší dosah na naše spoločnosti, na náš európsky projekt, na migrantov, ktorí majú na základe Dohovoru OSN o právnom postavení utečencov právo na ochranu. Áno, budeme čeliť kritike. Európa je však postavená na tom, že hľadáme riešenia spoločne.

Počas utečeneckej krízy EÚ stále zdôrazňuje zabezpečenie vonkajších hraníc. Čo to však znamená? Zdá sa, že nie pre všetkých je to rovnaké. Zdá sa, že niektoré štáty nechcú vpustiť do Európy nikoho, alebo len zopár ľudí. Aký je postoj Holandska?

Európa je o otváraní hraníc, nie o ich zatváraní. Voľný pohyb osôb je jedným z hlavných výdobytkov európskej spolupráce. Je v záujme všetkých, aby sme udržali celistvosť Schengenu. Mali by sa mimoriadne snažiť, aby nedochádzalo k rozhodnutiam jednotlivých krajín o uzatváraní hraníc. Musíme sa dostať zo situácie nekontrolovanej nelegálnej migrácie ku kontrolovanej legálnej migrácii prostredníctvom presídľovania utečencov z Turecka. Na to potrebujeme fungujúce vonkajšie hranice. Preto Holandsko podporuje návrh Európskej komisie na zriadenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Povedie to k zvýšeniu operačnej kapacity a flexibility, čo je nevyhnutné pre efektívnu kontrolu hraníc.

Slovensko chce urýchliť proces vytvorenia pohraničnej stráže EÚ. Dôjde k tomu, aké sú konkrétne návrhy?

Stále musíme posúdiť niektoré vážne právne aspekty. Je naším cieľom, aby únia spolupracovala rýchlo a tak presvedčivo, ako je to nutné. Okrem iného o týchto krokoch budú diskutovať lídri EÚ na summite tento týždeň. Holandské predsedníctvo tvrdo pracuje, aby Európska rada dosiahla dohodu o týchto návrhoch pred koncom nášho mandátu.

Holandsko má skúsenosti s integráciou migrantov. Čo sa v tomto vašej krajine podarilo a čo nie?

Integrácia migrantov do našich spoločností nie je jednoduchý proces. Vyžaduje si to prácu vlády, prijímajúcej verejnosti aj samotných migrantov. V Holandsku sme dosiahli úspechy. Mnoho migrantov a ich potomkov si našlo miesto v našej spoločnosti. Sú holandskí občania. Cítia sa v krajine doma a prispievajú do spoločnosti. Na druhej strane je medzi nimi skupina, ktorá toho nebola schopná alebo to nebola ochotná urobiť. Vidím to ako našu úlohu, aby sme túto skupinu povzbudili a pomohli jej. Musíme zabezpečiť dobré vzdelanie pre mladých, aby mali rovnaké príležitosti a dostali prostriedky, aby boli úspešní. Verím, že Európa je dostatočne silná, aby bola schopná integrovať utečencov a dala im šancu, aby sa stali občanmi, ktorí budú plne prispievať k chodu spoločnosti.

Migračná kríza

  • V Nemecku sa tento rok očakáva približne 500-tisíc nových žiadateľov o azyl – uviedol denník Rheinische Post. Nemecké úrady tvrdia, že žiadny skutočný odhad počtu migrantov na tento rok nebol stanovený.
  • Štyri z piatich hotspotov na registráciu utečencov na gréckych ostrovoch sú hotové. Piaty – na ostrove Kos, kde sa búri časť obyvateľstva – má byť podľa gréckeho ministra obrany Panosa Kammenosa hotový „do piatich dní“.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migranti #Lilianne Ploumenová