Samovražedný atentátnik zabil v Jemene najmenej 10 brancov

Samovražedný atentátnik, ktorý mal oblečenú vestu s výbušninami, sa odpálil pri vstupe do vojenského tábora v blízkosti jemenského prístavného mesta Aden.

17.02.2016 14:02
debata

Agentúre AP to oznámili tamojšie armádne zdroje. Atentátnik sa zamiešal medzi vojakov a aktivoval svoj pás s výbušninami. Podľa agentúry Reuters výbuch zabil najmenej desať brancov a desiatky ďalších zranil.

K útoku došlo iba deň po pokuse o atentát na adenského guvernéra a šéfa adenskej polície, o ktorý sa útočníci pokúsili už tretí raz v priebehu dvoch mesiace.

Vojenský tábor, v ktorom atentátnik zaútočil, poskytuje výcvik bojovníkom juhojemenskej armády. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. K podobným útokom v minulosti sa prihlásila miestna odnož Islamského štátu.

Miestni obyvatelia uviedli, že jedna z ozbrojených skupín, pôsobiacich na juhu Jemenu, nedávno varovala mladých mužov, aby nevstupovali do armády, ktorú vláda prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího pripravuje na boj s povstalcami.

Jemenská vláda bola kvôli povstaniam šiitov nútená uchýliť sa do exilu. Vlani sa k bojom na strane vlády zapojila arabská koalícia na čele so Saudskou Arábiou a oslobodila časť krajiny. Medzi nimi tiež Aden, kam sa potom medzinárodne uznaná vláda aj prezident vrátili. Vláda Jemenu využíva Aden na letecké útoky na šiitských povstalcov húsíov, ktorí majú pod kontrolou metropolu Saná. Situácia tam však stále nie je pokojná.

Boje v Jemene pripravili podľa OSN o život takmer 6 000 ľudí, z ktorých polovica boli civilisti. Nastala tam teda kritická humanitárna situácia. Jemen je najchudobnejšou krajinou Arabského polostrova a kvôli vojne sa ocitol na pokraji humanitárnej katastrofy. Pomoc potrebuje až 80 percent ľidí zo zhruba 25 miliónov obyvateľov.

Medzinárodná koalícia vedená Saudskou Arábiou minulý týždeň požiadala OSN, aby svoj personál odviezla z bojových zón. Ochrancovia ľudských práv z organizácie Human Rights Watch (HRW) Rijád upozornili, že táto výzva zo Saudskej Arábie nesníma povinnosť uchrániť humanitárnych pracovníkov a vybavenie pred útokmi.

„Táto výzva neospravedlňuje nelegálne nálety. Saudskí Arabi nemôžu viniť agentúry, ktoré s ťažkosťami čelia zhoršujúcej sa situácii v Jemene,“ povedal James Ross z HRW.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #samovražedný útok #arabská koalícia #IS #Aden