Turecko žiada bezletovú zónu v Sýrii, v útokoch bude pokračovať

Turecko nemá v úmysle zastaviť bombardovanie pozícií sýrskych Kurdov pri tureckej hranici. Povedal to turecký prezident Recep Tyyip Erdogan. Ankara tiež obnovila požiadavku na zriadenie bezletovej zóny na sýrskej strane hranice s Tureckom. Zriadenie zóny podporuje aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. V Damasku sa nakladajú kamióny s humanitárnymi potrebami, ktoré sa majú vydať k siedmim mestám a dedinám.

17.02.2016 15:03
debata (93)

Erdogan ubezpečil, že Turecko nenechá Kurdov vybudovať základne pri hranici. Kurdské milície YPG v minulých dňoch začali postupovať k tureckej hranici a podarilo sa im získať aj letisko. Turecká armáda ich oddiely od soboty ostreľuje z tureckého územia. Erdogan povedal, že ide o sebaobranu a že Turecko útoky neukončí. Ankara YPG radí k teroristickým organizáciám.

Turecko žiada, aby bezletová zóna siahala najmenej desať kilometrov do sýrskeho vnútrozemia a zahŕňala pohraničné mesto Azáz, pri ktorom Kurdi v posledných dňoch úspešne bojujú.

Rusko ako spojenec Damasku je proti zriadeniu zóny a podľa námestníka ministra zahraničia Gennadija Gatilova by s tým musela súhlasiť sýrska vláda a tiež OSN. Rovnako Merkelová chce, aby bezletová zóna bola výsledkom dohody s vládou sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Podľa nej by to bolo „gesto dobrej vôle“, ktoré by uľahčilo život mnohým Sýrčanom.

Desiatky kamiónov s humanitárnou pomocou na... Foto: Reuters, HANDOUT
Sýria, kamióny, humanitárna pomoc Desiatky kamiónov s humanitárnou pomocou na ceste do Damasku.

Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v utorok vyjednal so sýrskym ministrom zahraničia Validom Mualimom, že Sýria pustí humanitárne konvoje do siedmich obliehaných miest a dedín. Kamióny sa pripravujú na cestu v Damasku. De Mistura uviedol, že ide o test toho, ako je sýrska vláda pripravená plniť svoj sľub. Mualim však na to reagoval hnevlivo so slovami, že Damask „nepotrebuje, aby mu niekto pripomínal jeho povinnosti voči občanom“. Podľa odhadov OSN je v Sýrii 18 obliehaných lokalít, v ktorých trpí pol milióna ľudí. Mimovládne organizácie hovoria až o dvojnásobku miest i občanov.

Podľa Červeného kríža sa na cestu pripravuje stovka kamiónov. Štyridsať ich má vyjsť do Muadamíje aš-Šám pri Damasku. Túto lokalitu ovláda opozícia a oblieha ju armáda. Ďalších 35 áut má zamieriť do Madáje a Zabadání, ktoré sú takisto obliehané armádou. Dvadsiatka kamiónov pôjde do šiitskych severosýrskych dedín Fúa a Kafrajá v provincii Idlib. Do Madáje, kde je situácia zložitá a pomoc tam dopravili už v januári, sa má vydať mobilná klinika. V tomto meste, ktoré je pol roka obliehané, zomreli od hladu desiatky ľudí.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Recep Tayyip Erdogan