Merkelová vníma ústretovo britské požiadavky reformy EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová je ochotná vyjsť v ústrety Británii v dohode o úprave jej vzťahov s Európskou úniou, o ktorej sa bude rokovať od štvrtka na summite EÚ.

17.02.2016 15:57
Angela Merkelová, David Cameron Foto: ,
Merkelová súhlasí s požiadavkami Camerona ohľadne reforiem EÚ.
debata (1)

Oprávnená je podľa nej aj požiadavka Londýna na zabezpečenie britského sociálneho systému proti jeho zneužívaniu. Kancelárka však odmieta diskusiu o obmedzení voľného pohybu.

„Je v našom národnom záujme, aby Británia zostala aktívnym členom silnej Európskej únie,“ povedala Merkelová v Spolkovom sneme a ďalej uviedla: „Ako spolková vláda chceme pracovať na výsledku, z ktorého nakoniec nebude ťažiť len Spojené kráľovstvo, ale aj Nemecko a celá Európa.“

Podotkla tiež, že veľa vecí, ktoré sa snaží pri reforme EÚ presadiť britský premiér David Cameron, je aj v záujme Nemecka. „Rovnako ako David Cameron aj ja považujem za nutné, aby sme v Európskej únii robili oveľa viac pre konkurencieschop­nosť a transparentnosť a aby sme obmedzili byrokraciu. Nemecko a Británia sa na tom zhodujú už mnoho rokov,“ povedala Merkelová.

Dvadsaťosmička sa nebude podieľať na všetkých integračných krokoch ako doteraz

Kancelárka podporila Cameronov požiadavku, aby mali krajiny eurozóny rovnaké práva ako štáty, ktoré si ponechali národnú menu. Zhoduje sa s britským premiérom aj v tom, že nesmie byť povinné, aby sa všetky štáty dvadsaťosmičky podieľali na všetkých integračných krokoch. Zároveň však podľa nej nesmie jedna krajina brániť ostatným, aby v integrácii pokročili.

Merkelová zároveň chápe požiadavku Británie na zabezpečenie sociálneho systému proti jeho zneužívaniu. „Zodpovednosť za jednotlivé sociálne systémy neleží na Bruseli, ale na jednotlivých členských štátoch. Preto je pre mňa samozrejmé, že každý členský štát musí byť schopný chrániť svoj sociálny systém proti zneužívaniu,“ povedala kancelárka.

Londýn chce, aby ľudia z EÚ, ktorí pracujú v Británii, mohli poberať prídavky a mať daňové úľavy až potom, ako budú v Británii pracovať štyri roky. Počas tohto obdobia budú totiž prispievať do miestneho sociálneho systému. Takýto postup však označilo za diskriminačný viacero krajín.

Protinávrhom Bruselu sa stala „záchranná brzda“, ktorá umožní v prípade enormného tlaku na sociálny systém obmedziť počet prisťahovalcov z ďalších krajín dvadsaťosmičky.

Cameron pod tlakom britských euroskeptikov sľúbil, že usporiada referendum o ďalšom členstve krajiny v únii. Pred referendom chce ešte rokovať o nových podmienkach britského členstva. Varoval európskych partnerov, že ak nevyhovejú jeho požiadavkám, hrozí odchod Británie z EÚ.

Cameron sľúbil vyhlásiť referendum do konca roku 2017, ale v prípade, že sa na terajšom summite dohodnú, by podľa komentárov mohlo toto hlasovanie prebehnúť už tento rok v júni.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Angela Merkelová #David Cameron #sociálny systém #zabezpečenie #reforma EÚ