Kosovská opozícia demonštrovala v Prištine, žiada demisiu vlády

Tisíce stúpencov kosovskej opozície v Prištine vyzývali vládu k demisii a obviňovali ju z porušenia ústavy podpisom zmlúv so Srbskom a Čiernou Horou. K protestom opozícia využila ôsme výročie vyhlásenia deklarácie o kosovskej nezávislosti, ktoré si do centra mesta prišlo pripomenúť okolo 15-tisíc ľudí. Demonštrácia sa zaobišla bez násilností.

17.02.2016 18:03
debata (4)

„Kosovo nedopustí, aby ho viedli ľudia, ktorí sa previnili porušením ústavy a ohrozením zvrchovanosti krajiny,“ vyhlásil na demonštrácii Visar Ymeri, vodca hlavnej opozičnej strany Sebaurčenie. Varoval, že ak vláda do 27. februára neodstúpi a nevyhlási nové voľby, „naše protesty neustanú“.

Opozícia odmieta zmluvu uzatvorenú vlani so Srbskom, ktorá dáva etnickým Srbom žijúcim v Kosove viac právomocí. Mnoho kosovských Albáncov verí, že dohoda predstavuje ohrozenie územnej celistvosti. Kosovský ústavný súd v decembri oznámil, že časť zmluvy nie je v súlade s ústavou.

Radikálnym kosovským Albáncom sa tiež nepáči dohoda o vymedzení spoločnej hranice s Čiernou Horou, ktorá vraj Kosovo pripraví o jeho územie.

Kosovské vedenie opozíciu obviňuje, že sa snaží násilím dostať k moci. Premiér Isa Mustafa v stredu vyhlásil, že vláda bude ďalej vykonávať svoj mandát až do riadnych parlamentných volieb plánovaných na jún 2018.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Čierna Hora #Kosovo