Pre tretinu Britov bude v referende dôležitý názor starostu Londýna

Kľúč k tomu, či Briti v očakávanom referende odhlasujú zotrvanie krajiny v Európskej únii alebo naopak jej odchod, drží možno londýnsky starosta Boris Johnson. Jeden z troch ľudí oslovených v prieskume agentúry Ipsos MORI totiž označil jeho názor za "dôležitý" pre svoje rozhodovanie, informoval denník London Evening Standard. Sám Johnson, ktorý patrí k vplyvným osobnostiam konzervatívcov, sa zatiaľ nevyjadril, ako bude hlasovať. Čaká, akú dohodu s EÚ uzavrie na nadchádzajúcom summite únie premiér David Cameron.

17.02.2016 18:42
debata (3)

Nedávny prieskum, ktorý si objednal úrad konzervatívneho premiéra, podľa denníka ukázal, že keby Johnson spojil sily s Cameronom, dokázali by presvedčiť milióny Britov, aby hlasovali v prospech zotrvania krajiny v únii. Keby však skončil v opačnom tábore, premiérova proeurópska kampaň by bola ohrozená.

Podľa ankety Ipsos MORI vedú zástancovia Británie v EÚ o 15 percentuálnych bodov nad priaznivcami takzvaného brexitu, teda odchodu Británie z únie, pre ktorý sa v prieskume vyslovilo 36 percent respondentov. Tridsaťštyri percent opýtaných si myslí, že premiér na štvrtkovom summite nedosiahne dobrú dohodu s EÚ o britských návrhoch na reformu EÚ.

Na výsledky summitu EÚ čakajú aj britskí poslanci a vláda. Očakáva sa, že akonáhle sa Cameron vráti z Bruselu, oznámia svoj názor na referendum aj tí vládni poslanci, ktorí sa doteraz z lojality nevyjadrili. Z 330 zákonodarcov z radov toryov už 65 otvorene povedalo, že sú pre brexit. Podľa denníka The Guardian sa pre odchod z únie nakoniec vyslovia asi dve tretiny konzervatívnych poslancov. V piatok večer sa zrejme zíde tiež vláda, v ktorej sa podľa denníka najmenej štyria až piati kabinetní ministri verejne priklonia k brexitu.

Kým konzervatívci sú ohľadom osudu Británie v EÚ rozdelení, opoziční labouristi sú takmer jednomyseľne pre to, aby krajina v únii zostala. Z 231 labouris­tických poslancov sa najmenej 213 zapojilo do príslušnej kampane.

Očakáva sa, že v prípade uzavretia dohody na summite Cameron hneď v piatok oznámi termín očakávaného referenda a začne kampaň za zotrvanie krajiny v únii, uviedla agentúra AP. Podľa nej sa v tejto súvislosti najviac hovorí o 23. júni.

Je ťažké odhadnúť výsledok referenda, pretože s podobným hlasovaním nie je v krajine veľká skúsenosť a prieskumy verejnej mienky bývajú v Británii nepresné, ako sa ukázalo aj pri parlamentných voľbách vlani na jar, poznamenala AP. Dodala, že v krajinách EÚ prevažuje záujem o udržanie Británie v únii, ale niektorí predstavitelia už majú dosť neustálych britských požiadaviek a v súkromí tvrdia: „Nezastavujme valiaci sa kameň. Ak Briti chcú odísť, nechajme ich odísť.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit