Pápež na hranici Mexika s USA navštívil väzňov

Na záver svojej prvej návštevy Mexika zavítal pápež František do mesta Ciudad Juárez, kde sa ešte očakáva jeden z hlavných bodov jeho mexického programu. Pri omši na samej hranici so Spojenými štátmi chce pápež upozorniť na problém migrácie, ktorý je jedným z kľúčových tém prezidentskej kampane v USA aj pápežovho pontifikátu.

17.02.2016 22:15
Mexico, pápež Foto: ,
Pápež František prijíma kríž vyrobený väzňami z väznice v meste Ciudad Juárez.
debata

Favorit republikánov na úrad prezidenta Donald Trump v utorok pápežovu cestu k hraniciam kritizoval. „Myslím si, že nechápe nebezpečenstvo otvorenia hraníc. Domnievam sa, že Mexiko ho k tomu prinútilo, pretože chcú zachovať status quo,“ povedal televízii Fox Trump, ktorý presadzuje vyhostenie všetkých asi 11 miliónov ilegálnych imigrantov v USA a postavenie plotu na hraniciach s Mexikom.

Pápež František v stredu v Ciudad Juárez navštívil tiež väznicu, čo je obvyklý krok na jeho zahraničných cestách. Neodradila ho ani vzbura vo väznici v mexickom meste Monterrey z minulého týždňa, pri ktorej zahynulo 49 väzňov.

Večer miestneho času (vo štvrtok skoro ráno SEČ) František ukončí svoju návštevu Mexika, počas ktorej ostro kritizoval korupciu, sociálne problémy a násilie súvisiace s obchodom s drogami. Mexické úrady oznámili, že v piatok pri pristávaní na letisku v mexickej metropole bolo pápežovo lietadlo zasiahnuté laserovým lúčom. Spoločnosť Alitalia zároveň informovala, že nikto nebol zranený a lietadlo pristálo bezpečne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #pápež František