Obama v marci navštívi Kubu, stretne sa s Castrom

Americký prezident Barack Obama pravdepodobne navštívi v marci Kubu. Informoval o tom Biely dom s tým, že v pláne je schôdzka s kubánskym vodcom Raúlom Castrom. Obama sa však stretne aj s predstaviteľmi kubánskej občianskej spoločnosti, ktorí čelia útlaku. Návšteva sa uskutoční 21. a 22. marca a Obama bude prvým prezidentom USA po takmer 90 rokoch, ktorý na karibský ostrov zavíta.

18.02.2016 07:56 , aktualizované: 15:55
Barack Obama, USA, prezident Foto:
Americký prezident Barack Obama.
debata (16)

Kuba a Spojené štáty, ktoré rozdeľovalo dlhé nepriateľstvo počas studenej vojny, vlani v júli po viac ako 50 rokoch obnovili diplomatické styky a teraz pracujú na zlepšení hospodárskych a obchodných vzťahov.

Šéf Bieleho domu dal už skôr najavo, že by Kubu chcel navštíviť ešte predtým, ako opustí prezidentské kreslo. V rozhovore so spravodajským portálom Yahoo! News v polovici decembra povedal, že je ochotný sa stretnúť, ak komunistická krajina poskytne svojim občanom rozsiahlejšie demokratické slobody. Biely dom by chcel prezidentovu cestu využiť na zatlačenie na kubánske úrady ohľadom zavádzania reforiem.

Zatiaľ jediným prezidentom Spojených štátov, ktorý počas funkčného obdobia ostrovnú krajinu navštívil, bol v januári 1928 Calvin Coolidge.

Krátka Obamova návšteva, na ktorej ho bude sprevádzať prvá dáma Michelle Obamová, bude súčasťou dlhšej cesty po krajinách Latinskej Ameriky. Počas nej Obama navštívi napríklad Argentínu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Kuba #Raúl Castro