Trumpa by podľa prieskumu Reuters/Ipsos volilo 40% republikánov

Favorit na republikánsku prezidentskú nomináciu Donald Trump vedie podľa nového prieskumu nad ostatnými republikánskymi kandidátmi o viac ako 20 percent.

18.02.2016 10:20
Donal Trump Foto: ,
U republikánskych voličov boduje realitný magnát Donald Trump.
debata (4)

Podľa prieskumu Reuters/Ipsos by za miliardára hlasovalo 40 percent opýtaných z radov republikánov, 17 percent by dalo hlas senátorovi Tedovi Cruzovi. V inom prieskume televízie NBC je medzi republikánskymi voličmi, naopak, najpopulárnej­ší Cruz.

Výsledky prieskumu Reuters/Ipsos ukázali, že aj ďalší z republikánskych prezidentských kandidátov za Trumpom výrazne zaostávajú. Jedenásť percent opýtaných by hlasovalo za senátora Marka Rubia, desať percent pre neurochirurga Bena Carsona a osem percent by dalo hlas bývalému floridskému guvernérovi Jebovi Bushovi.

Prieskum televízie NBC priniesol prekvapivo iné výsledky. Cruz sa podľa neho v celoštátnom meradle teší podpore 28 percent republikánskych voličov, zatiaľ čo Trump má mať 26 percent. Je to prvýkrát za posledných zhruba tridsať prieskumov, keď Cruz svojho súpera predstihol. Za Trumpom nasleduje Rubio so 17 percentami, guvernér Ohia John Kasich s 11 a Carson s 10 percentami.

Prieskumy sa konali tesne pred sobotnými primárkami a straníckymi zhromaždeniami v Južnej Karolíne a Nevade. Trump pred republikánskymi primárkami v Južnej Karolíne podľa prieskumov presvedčivo vedie. Mal by získať 36 percent hlasov, zatiaľ čo jeho najväčší súper Cruz 20 percent.

Americké primárky sa menia v boj proti straníckym štruktúram

Nečakane silné výsledky straníckych rebelov Donalda Trumpa a Bernieho Sandersa prekvapili novinárov, straníckych aktivistov aj sponzorov volebných kampaní. Zaskočili zároveň volebné štáby kandidátov reprezentujúcich politický mainstream – Hillary Clintonovú na demokratickej strane a Jeba Busha, Johna Kasiha a Marka Rubia medzi republikánmi.

Úvodná fáza nominačného predkola amerických prezidentských volieb sa zmenila v súboj s washingtonským establishmentom. Primárky sa v najbližších dňoch presunú do Južnej Karolíny a Nevady.

Kým stranícke sekretariáty v Južnej Karolíne usporiadajú primárky, nevadskí voliči tradične rozhodujú na straníckych zhromaždeniach (caucus), kde môžu zvyčajne hlasovať len členovia alebo aktivisti danej strany.

Pred ôsmimi rokmi, v časoch masového nadšenia z kandidatúry Baracka Obamu, by len málokto uveril, že po skončení jeho mandátu bude volebnou témou vzbura proti straníckym štruktúram. Do súboja so straníckymi špičkami sa vydali Trump aj Sanders, suverénni víťazi minulého hlasovania v New Hampshire.

Trump nedávno obvinil vedenie Republikánskej strany, že na jeho predvolebnom zhromaždení vysiela nepriateľsky ladených sabotérov. Denník The Wall Street Journal napísal, že realitný magnát je na najlepšej ceste, aby republikánom stranu ukradol.

Bývalá prvá dáma (vľavo) má silnú podporu... Foto: SITA/AP, Charles Rex Arbogast
Hillary Clintonová Bývalá prvá dáma (vľavo) má silnú podporu superdelegátov.

Favoritkou superdelegátov je Clintonová

V prípade Sandersa sa boj proti straníckej nomenklatúre sústreďuje okrem kritiky väzieb na Wall Street aj na inštitút takzvaných superdelegátov. Ide o prominentných voliteľov z radov vysoko postavených straníkov, terajších i bývalých poslancov a guvernérov, ktorí môžu hlasovať voľne bez ohľadu na výsledok straníckeho hlasovania v primárkach.

Drvivá väčšina z nich podporuje Clintonovú, takže Sanders, hoci v New Hampshire vyhral a v Iowe bol druhý len tesne, má zatiaľ na svojom konte len 44 delegátov nominačného zjazdu, zatiaľ čo menej úspešná Clintonová až 394. To bermontský senátor považuje za doklad nezdravého vplyvu straníckych štruktúr.

Prieskumy z Nevady a Južnej Karolíny potvrdzujú pohodlný Trumpov náskok. Ak tieto štáty prostorekého magnáta nezabrzdia, už ho podľa analytikov zrejme nič nezastaví. Body v demokratickom tábore získava aj Sanders, ktorého donedávna napriek úspechom v Iowe a New Hampshire považovali za ľavičiarskeho outsidera.

V Južnej Karolíne sa od prelomu roku náskok Clintonovej vytrvalo klesá, v Nevade už svoju súperku Sanders zrejme dohnal. V štáte na juhozápade USA, kde ešte v decembri mala Clintonová dvadsaťpercentný náskok, majú teraz obaja okolo 47 percent hlasov.

Za Trumpom si zdatne počína konzervatívec Ted Cruz, ktorý zrejme uspeje aj v nadchádzajúcom hlasovaní. Ani on však podľa republikánskych straníckych špičiek nemá veľa šancí na konečný úspech, pretože so svojou konzervatívnou rétorikou nemôže v celoštátnych voľbách získať podporu liberálne orientovaných voličov.

Trumpov súper by mal vzísť z trojice „tradičných“ politikov, a to Busha, Kasicha a Rubia. Šance sa dávajú Jebovi Bushovi, ktorý chce najmä v Južnej Karolíne stavať na tradíciách svojej prezidentskej rodiny. Rovnakú taktiku napokon zvolila aj Clintonová, ktorej manžel Bill v Južnej Karolíne ako prezidentský kandidát dvakrát uspel vďaka podpore černošských voličov.

Či vyjde Bushovi a Clintonovej stávka na tradície v atmosfére hlasného ťaženia proti washingtonským byrokratom, je podľa mnohých komentárov sporné. Karty totiž zatiaľ v amerických voľbách nie sú rozdané pre rafinovaný poker, ale skôr pre vulgárne prebíjanie sa.

Ak budú mať najsilnejšie tromfy v ruke kapitalista Trump a socialista Sanders, potom má kontroverzný miliardár jasno: Sanders je podľa neho komunista, s ktorým bude vo voľbách rýchlo hotový.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Ted Cruz #Bernie Sanders #superdelegáti