Bulharsko schválilo využitie armády na ochranu hraníc

Bulharský parlament podporil návrh, aby sa armáda podieľa na ochrane hraníc pred ilegálnym prenikaním migrantov do krajiny.

18.02.2016 12:20
Bulharsko, hranica, migranti Foto: ,
Bulharská armáda pomôže polícii chrániť hranicu pred vstupom ilegálnych migrantov do krajiny.
debata (6)

Prítomní poslanci v prvom čítaní jednomyseľne schválili návrh zmien a doplnkov zákona o ozbrojených silách, ktorý rozširuje aktivity vojska v čase mieru, informoval server Novinite.bg.

Bulharská armáda mala doposiaľ v čase mieru, pokiaľ ide o ochranu hraníc, len logistickú úlohu. Po konečnom schválení zákonných zmien, za ktoré v prvom čítaní hlasovalo všetkých 156 prítomných poslancov, budú môcť vojaci hliadkovať na hraniciach spoločne s policajtmi.

O tom, že 240-členné Ľudové zhromaždenie schváli zapojenie armády do ochrany hraníc definitívne, nikto nepochybuje. Svedčí o tom aj skutočnosť, že 146 poslancov tiež schválilo skrátenie lehoty medzi dvoma čítaniami predložených zmien zákona o obrane a ozbrojených silách na tri dni.

Bulharsko v poslednej dobe čelí zvýšenému tlaku migrantov, ktorí sa snažia dostať z Blízkeho východu a Ázie cez Turecko a Balkán do západnej Európy.

Napriek tomu nie je Bulharsko vystavené takému tlaku ako Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko. V minulom roku cez Bulharsko prešlo niekoľko desiatok tisíc migrantov.

O schválení plánu na využitie armády pri ochrane hraníc požiadala v stredu aj slovinská vláda. Hlasovanie zákonodarného zboru sa očakáva budúci týždeň.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Bulharsko #utečenecká kríza #ochrana hraníc