Polícia v Kolíne vyšetruje obvinenia zo sexuálneho obťažovania utečeniek

Nemecká polícia vyšetruje obvinenia zo sexuálneho obťažovania utečeniek, ktorého sa údajne dopustili ochrankári v núdzovom ubytovacom zariadení v západonemeckom meste Kolín nad Rýnom.

18.02.2016 14:47
debata (10)
Počas nedávneho kolínskeho karnevalu s v meste... Foto: Reuters, Wolfgang Rattay
GERMANY-CARNIVAL/ Počas nedávneho kolínskeho karnevalu s v meste nachádzali plagáty s textom: 'Máš povolené dotýkať sa iba tejto označenej červenej oblasti na žene, a to s jej súhlasom.'

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na políciu. Sedemdesiat utečeniek napísalo dva otvorené listy, v ktorých obviňovali členov bezpečnostnej služby zo sexuálneho obťažovania. Bezpečnostná služba mala strážiť školskú telocvičňu, ktorá funguje ako ubytovňa pre utečencov v kolínskej štvrti Poll.

Pisateľky listu uviedli aj obvinenie, že bezpečnostná služba zároveň zanedbala svoju povinnosť chrániť utečencov.

Polícia preveruje tieto tvrdenia a v prípade vypočula jednu ženu, ktorú podľa jej slov obťažovali. Utečenky plánujú odovzdať listy aj nemeckému Spolkovému úradu pre migráciu a utečencov.

V jednom z listov sa uvádza, že bezpečnostný personál mal obscénne poznámky voči ženám a že ich tiež fotografoval či filmoval počas sprchovania a dojčenia. Napísal to regionálny denník Kölner Stadt-Anzeiger.

V listoch sa nachádzajú tiež výzvy na rýchlejšie vybavovanie žiadostí o azyl, na okamžité odvolanie spomínaného bezpečnostného personálu a na zlepšenie životných podmienok v ubytovni.

Fotografie z ubytovne zachytávajú veľké množstvo skladacích ležadiel zoradených do radov a smeti na podlahe, upozornil denník v článku. „Pre nás nie je telocvičňa ubytovňou, ale väzením,“ uvádza sa tiež v jednom liste.

Nemecko prijalo v roku 2015 až 1,1 milióna migrantov. Pomalé tempo spracovania žiadostí o azyl a nedostatok financií v 16 spolkových krajinách Nemecka spôsobili, že mnohí utečenci zápasia o základné životné potreby.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #sexuálne obťažovanie #Kolín nad Rýnom