Obama schválil nové americké sankcie voči KĽDR

Prezident Barack Obama podpísal zákon, ktorý rozširuje americké sankcie voči Severnej Kórei. USA sa rozhodli sprísniť sankcie po severokórejskom jadrovom teste z tohtoročného januára a utvrdilo ich v tom odpálenie rakety dlhého doletu, ktoré Severokórejčania podnikli začiatkom februára.

18.02.2016 21:54
debata

Tvrdší postup voči osobám, ktoré podporujú fungovanie severokórejského jadrového programu a ďalšie agresívne vojenské aktivity, schválil Kongres veľmi rýchlo. Podpis prezidenta bol posledným krokom, ktorý chýbal na to, aby nové sankcie začali platiť. Okrem jadrového programu sa týkajú aj osôb, ktoré porušujú ľudské práva a podporujú aktivity smerujúce k ohrozeniu kybernetickej bezpečnosti USA. Na základe sankcií by im bolo možné zmraziť majetok či odoprieť víza.

Nové sankcie voči KĽDR oznámilo minulý týždeň aj Japonsko. Zahŕňať by mali napríklad úplný zákaz prítomnosti severokórejských lodí v japonských prístavoch. Južná Kórea sa tiež minulý týždeň rozhodla ukončiť fungovanie priemyselnej zóny v Kesongu, ktorú spoločne s KĽDR od roku 2004 prevádzkovala na severokórejskom ú­zemí.

Štáty sprísňujú opatrenia voči KĽDR od 6. januára, keď Pchjongjang uskutočnil svoj štvrtý jadrový test. Začiatkom februára Severná Kórea odpálila raketu so satelitom, ktorý je podľa nej určený na pozorovanie Zeme. Západ to označil za zásterku pre test raketových zbrojných technológií.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR