Rakúsko trvá na určenom strope pre utečencov

Rakúsky kancelár Werner Faymann uistil, že Rakúsko svoju ročnú kvótu na prijímanie utečencov nezruší. Nemecká kancelárka Angela Merkelová však vyhlásila, že je s rakúskym náprotivkom v otázke utečencov v zhode, aj keď rakúske opatrenia mnohých prekvapili. Informovala o tom v piatok rakúska agentúra APA po nočných rokovaniach predstaviteľov EÚ na summite v Bruseli.

19.02.2016 10:15 , aktualizované: 12:09
debata (6)

Faymann uistil, že Rakúsko svoje nedávne rozhodnutie prijať za rok nanajvýš 37 500 utečencov nezruší. Európska komisia totiž považuje krok Viedne za protiprávny. „Nebudeme rušiť akékoľvek rozhodnutie,“ povedal podľa APA Faymann v noci na piatok na záver rokovaní o utečeneckej kríze na bruselskom summite. „Nikto nám nebude hovoriť, že 37 500 je málo,“ povedal Faymann.

Kancelár zdôraznil, že v Rakúsku vlani požiadalo o azyl viac ľudí ako vo Francúzsku a Taliansku a alpská republika nemôže zabezpečovať právo na azyl za celú Európu. Na otázku, či Rakúsko bude naďalej cez svoje územie púšťať utečencov, Faymann odpovedal, že bude vpúšťať tých, ktorých prijmú iné krajiny, ako Nemecko a Švédsko.

„Veď my budeme počítať s tým, že Slovinsko nechá prejsť tých, ktorých prijmeme my,“ povedal Faymann. Podľa neho by boli utečenci spravodlivo rozdelení, keby všetci prijali rovnaké rozhodnutie ako Rakúsko.

Viedeň tento týždeň stanovila tiež denný strop na prijímanie utečencov. Je ochotná ich denne do krajiny vpúšťať nanajvýš 3 200 a vybavovať na hraniciach maximálne 80 žiadostí o azyl.

Nemecká kancelárka Merkelová povedala, že je s Faymannom v utečeneckej otázke naďalej v zhode. Rozhodnutie Viedne stanoviť ročný aj denný limit síce podľa nej „mnohých prekvapilo, najmä na balkánskej trase“, ale zároveň ukázalo nutnosť nájsť spoločné riešenie na základe dohody EÚ s Tureckom.

Kancelárka pritom odmietla interpretácia únijných diplomatov, podľa ktorých jej vláda tlačí Rakúsko k tomu, aby bránilo vo vstupe do krajiny tým utečencom, ktorí majú ako cieľovú krajinu Nemecko. Berlín vraj tiež po Viedni nepožaduje zrušení horných limitov.

Podľa štvrtkových informácií eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos v liste adresovanom rakúskej vláde upozornil, že plán Rakúska obmedziť počet migrantov prichádzajúcich do krajiny aj počet prijímaných žiadostí o azyl je nezákonný. Rakúsko podľa eurokomisára musí prijať všetky žiadosti podané na jeho území alebo na jeho hraniciach. Rakúsko vzápätí uviedlo, že avizované limity začne aj napriek kritike z Bruselu uplatňovať odo piatku.

Rakúsko už chystá zníženie denných kvót azylantov

Sotva nadobudlo účinnosť rakúske nariadenie obmedzujúce počet prijatých žiadostí o azyl na hraniciach na 80 denne, začala Viedeň hovoriť o ďalšom znížení stropu.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová agentúre APA povedala, že hranica, ktorú v súčasnosti stanovili, nebude natrvalo stačiť a bude sa musieť po dohode so susednými krajinami ďalej znižovať.

„Denné horné limity budeme musieť znižovať aj naďalej,“ povedala ministerka. Aj tento krok však urobia štruktúrovane a po dohode so susednými štátmi. Teraz ide v prvom rade o to, aby sa hromadením utečencov nepreťažovali balkánske štáty.

„Nesmieme pracovať proti sebe, ale musíme za brzdu zatiahnuť spoločne,“ povedala politička. Dôležité vraj je, aby každá krajina pozdĺž balkánskej trasy postupovala na svojich hraniciach reštriktívnejšie.

Miklová-Leitnerová pritom nemeckej televíznej stanici ZDF povedala, že aj ona si praje celoeurópske riešenie a že Viedeň stojí za nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Rakúsko však nemôže na európske riešenie čakať, a preto sa spolieha na národné opatrenia. Tie podľa nej „udávajú tempo“.

Najnovšie Rakúsko na svojich hraniciach prijíma nanajvýš 80 žiadostí o azyl na deň a vpúšťa na svoje územie nanajvýš 3 200 migrantov, ktorí chcú alpskú republiku využiť ako tranzitnú krajinu na ceste do iných cieľových krajín. Vzhľadom k výraznému oslabeniu prílivu migrantov počas zimného obdobia tieto kvóty zrejme nevyčerpajú. Aspoň zatiaľ.

Tento rok chce Rakúsko prijať nanajvýš 37 500 nových žiadateľov o azyl. Vlani ich zaregistrovalo 90 000, čo je viac ako jedno percento rakúskej populácie.

Rakúska vláda tento týždeň obhajovala zavedenie národných kvót neschopnosťou Európskej únie trvalo pribrzdiť príliv migrantov a presadiť trvalý mechanizmus prerozdeľovania utečencov, ako ho presadzuje najmä Nemecko.

Rakúske opatrenie ostro kritizoval eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos, podľa ktorého je jednoznačne v rozpore s právom únie. Rakúsko na svojom rozhodnutí však trvá.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Angela Merkelová #utečenci #Werner Faymann #prerozdelenie utečencov