Turecký minister kritizoval USA za postoj voči sýrskym Kurdom

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavusoglu povedal, že opierať sa v boji proti terorizmu o skupiny, ako sú sýrske kurdské milície YPG, považuje za slabosť. Minister tým mieril na USA.

19.02.2016 11:07 , aktualizované: 15:39
Mevlut Cavusoglu Foto: ,
Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavusoglu označil USA za slabochov v súvislosti s kooperáciou s milíciou YPG.
debata (67)

Spojené štáty totiž YPG – na rozdiel od Turecka – neradia k teroristickým skupinám. Naopak, Washington túto skupinu podporuje od roku 2014, pretože ju považuje za cenného spojenca v boji proti Islamskému štátu (IS).

Tureckí predstavitelia vo štvrtok jednoznačne pripísali milíciám YPG zodpovednosť za stredajší teroristický útok v Ankare, pri ktorom zahynulo 28 ľudí.

Sýrski Kurdi sa však k útokom neprihlásili a s obvinením nesúhlasia. Hovorca tejto skupiny Redur Xelil pre prokurdskú agentúru Firat vyhlásil, že Turecko sa snaží využiť stredajšie bombové útoky v hlavom meste Ankara ako zámienku na uskutočnenie náletov a pozemnej operácie proti kurdským milíciám v Sýrii. Hovorcu citovala agentúra DPA.

„Prvé, čo po týchto útokoch spravili, bolo, že nás obvinili z jeho spáchania. Vymýšľajú si zámienku, aby mohli vtrhnúť do severnej oblasti Sýrie,“ uviedol Xelil a zároveň odmietol akúkoľvek spojitosť kurdských milícií s týmto incidentom.

Çavusoglu v Tbilisi vyhlásil, že Turecko bude naďalej aktívne bojovať proti IS. V snahe tlačiť Washington k zmene názoru na YPG vyhlásil, že aj americký minister zahraničia John Kerry priznáva, že YPG nemožno dôverovať. Hovorca Xelil však odmietol akúkoľvek zmenu v politike USA voči Kurdom.

Hovorca Kerryho úradu John Kirby sa však vo štvrtok nenechal zatiahnuť do debaty o YPG. Odvolal sa na to, že ankarský atentát sa stále vyšetruje a otázka páchateľov je teda otvorená. USA teda pokračujú v podpore YPG v postupe proti džihádistom neďaleko irackých hraníc.

Pozemná invázia je potrebná, USA si má vybrať spojenca

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že USA si musia vybrať medzi svojimi spojencami – buď Turecko, alebo YPG. Kirby na margo tohto výroku vyhlásil, že nejde o žiadnu voľbu a že aj najlepší priatelia sa v niečom môžu nezhodnúť.

Çavusoglu povedal, že z USA prichádzajú iba hmlisté výroky a že Spojené štáty by si mali vyjasniť svoj postoj k terorizmu.

„Využívať teroristické skupiny ako YPG v boji proti IS v Sýrii je predovšetkým známka slabosti. Všetci musia túto chybu napraviť, najmä náš spojenec USA s tým musí okamžite prestať,“ vyhlásil turecký minister.

Turecko vyhlásilo, že v Sýrii je potrebná pozemná invázia, to by si však vyžadovalo súhlas Washingtonu.

Turecko považuje za teroristické skupiny:

  • sýrske kurdské milície YPG,
  • politickú formáciu sýrskych Kurdov Stranu demokratickej únie (PYD),
  • tureckú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Turecko od útoku v Ankare intenzívne ostreľuje pozície YPG. Ankara je presvedčená, že sýrski Kurdi sa usilujú o teritoriálne zisky pri tureckej hranici a o autonómiu. PYD už vo štvrtok akýkoľvek podiel sýrskych Kurdov na ankarskom útoku poprela.

Okrem toho Turecko začalo bombardovať aj pozície PKK na severe Iraku a usmrtilo približne 70 ľudí.

Na druhej strane, Ankara je vytrvalým podporovateľom sýrskych povstalcov, ktorí momentálne pod náporom ruských náletov ustupujú v provincii Aleppo. Na severe tejto provincie, pri meste Azáz neďaleko tureckých štátnych hraníc, Kurdi medzitým obsadili nové územia.

Z mesta Diyarbakir už hlásia ďalší incident. Podľa armády tam kurdskí bojovníci zabili dvoch vojakov a jedného policajta.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #Mevlüt Çavuşoglu #sýrski kurdi #YPG