USA chcú 'meniť' Kubu zbližovaním

V budúcnosti musí ostať všetko tak ako doteraz, reagoval kubánsky prezident Raul Castro na špekulácie, podľa ktorých má americký plán zblíženia zmeniť Kubu zvnútra. Konkrétne zrušiť "diktatúru proletariátu, uvoľniť slobodu slova, ako aj dať viac politického kyslíka opozícii".

20.02.2016 09:00
Obama, Castro Foto: ,
Americký prezident Barack Obama s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom.
debata (177)

Už v marci plánuje prezident Barack Obama navštíviť Havanu. V USA ani neskrývajú, že ide o súčasť snahy Washingtonu vystupňovať tlak na kubánske úrady, týkajúci sa uskutočňovania reforiem. V každom prípade bude návšteva historickým krokom po viac ako 50 rokov trvajúcich chladných vzťahoch medzi Havanou a Washingtonom.

Navyše, ako pripomína BBC, zatiaľ jediným americkým prezidentom, ktorý počas funkčného obdobia navštívil Kubu, bol Calvin Coolidge v januári 1928. Stretol sa vtedy s kubánskym prezidentom Gerardom Machadom, ktorý neskôr, po vypuknutí revolúcie na ostrove v roku 1933, utiekol do USA. Až v roku 2002 sa na Kube objavil Jimmy Carter, vtedy už ale bývalý prezident USA (1977 – 1981). Neskôr, v auguste minulého roka, šéf americkej diplomacie John Kerry počas návštevy Havany otvoril veľvyslanectvo USA.

„Pôjde o krátku návštevu, ktorá bude súčasťou dlhšej cesty prezidenta po krajinách Latinskej Ameriky,“ oznámil vo štvrtok lakonicky Biely dom citovaný CNN v súvislosti s cestou naplánovanou na 21. až 22. marca. Potvrdzuje to výrok prezidenta USA, podľa ktorého chce navštíviť Kubu ešte skôr, ako opustí prezidentské kreslo.

„Pocestujem na Kubu, ak Havana poskytne svojim občanom rozsiahlejšie demokratické slobody,“ vyhlásil Obama ešte v polovici decembra v rozhovore pre portál Yahoo! News. Pritom už rok predtým, v decembri 2014, požiadal Kongres USA o obnovenie vzťahov s Kubou a o zrušenie hospodárskeho embarga. „Päťdesiat rokov trvajúca politika odstrašovania nepriniesla výsledky,“ priznal Obama. Vtedy aj dnes sú ale republikáni proti návšteve prezidenta v Havane. Vraj tak môže urobiť až po tom, čo prestane riadiť Kubu rodina Castrovcov.

„Je to zrada obetí kubánskeho komunistického režimu,“ reagoval na Obamov plán Marco Rubio, floridský republikánsky senátor, potomok kubánskych imigrantov a jeden z kandidátov na prezidentské kreslo. Nekompromisných odporcov zbližovania s Kubou je ale čoraz menej.

Rovnako ako portál Deutche Welle upozorňujú, ako sa mýlili prezidenti Bush starší, Bill Clinton a vzápätí Bush mladší, keď sa domnievali, že „komunistická vláda na Kube nejako už určite zmizne“. Ako konštatuje v komentári Deutche Welle „ukázalo sa ale, že bratia Castrovci sú tvrdým orieškom, jednoducho sú tu stále,“ A tak sa spoločne s Obamom podieľajú na otepľovaní vzájomných vzťahov, ktoré nie sú v rozpore so stále platným protikubánskym hospodárskym embargom. Zmeniť to ale môže iba Kongres USA.

A tak zatiaľ Washington v uplynulých mesiacoch uvoľnil aspoň niektoré obmedzenia voči Kube. Napríklad americké podniky môžu na ostrove zakladať pobočky. Obe krajiny už uzavreli aj dohodu o obnovení poštových služieb a pravidelného leteckého spojenia. Na svete je i dohoda o výstavbe prvej americkej továrne na výrobu malotraktorov určených pre kubánskych farmárov.

Viacerí pozorovatelia sa zhodujú v názore, podľa ktorého sa Obama pokúša o realizáciu novej normy vzťahov, ktorú ešte mnohí Američania len ťažko chápu. Má ale šancu sa ujať, napriek odporu opozície v Kongrese, pretože vychádza za rámec straníckych záujmov.

Protikubánske embargo

Hospodárske embargo USA na americké investície na Kube platí od začiatku 60. rokov. Washington tak reagoval okrem iného na znárodnenie zahraničných spoločností vrátane amerických kubánskou vládou. V rovnakom čase obe krajiny prerušili diplomatické styky, ktoré ale obnovili minulý rok v júli. Hospodárske embargo však stále platí. Zrušiť ho môže iba Kongres USA, ktorý ale kontrolujú republikáni. USA tak zatiaľ realizujú obchodné aktivity, ktoré Kongres nezakazuje.

© Autorské práva vyhradené

177 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #Barack Obama #Kuba #Raúl Castro