Asad: Prímerie áno, ale teroristi to nesmú zneužiť

Sýrsky prezident Bašár Asad je ochotný pristúpiť na prímerie so vzbúrencami - avšak iba pod podmienkou, že to nezneužijú a krajiny, ktoré ich podporujú, sa stiahnu.

21.02.2016 09:58
sýria, prezident, baššár al-asad, asad, bašár... Foto: ,
Sýrsky prezident Bašár Asad..
debata (49)

Asad to povedal v sobotu v rozhovore pre španielsky denník El País, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters.

„Povedali sme, že sme pripravení zastaviť vojenské operácie, ale táto záležitosť súvisí s dôležitejšími faktormi… Napríklad treba zabrániť teroristom, aby to využili na posilnenie svojich pozícií,“ uviedol Asad.

Zároveň by počas prímeria nesmeli „iné krajiny, najmä Turecko“ posielať do krajiny ďalších bojovníkov, zbrane a logistickú podporu.

Sýrska opozícia už predtým vyhlásila, že súhlasí s „možnosťou“ dočasného prímeria. Avšak iba ak Damask a jeho spojenci vrátene Ruska takisto zastavia vojenské operácie, uvoľnia blokádu povstalcov a umožnia dodávky humanitárneho materiálu v rámci celej krajiny.

Niekoľko pokusov na nastolenie prímeria v ostatných mesiacoch stroskotalo. Najnovšie kolo rozhovorov v Ženeve sa koná pod záštitou Ruska a Spojených štátov.

Svetové mocnosti sa 12. februára v Mníchove dohodli na zastavení ozbrojených akcií, čo by umožnilo dodávky humanitárnej pomoci do Sýrie. Prímerie malo vstúpiť do platnosti po týždni, avšak sýrska ofenzíva podporovaná ruskými vzdušnými silami naďalej pokračuje.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad