Ďalší Bush prezidentom nebude

Nepomohla mu ani vlastná rodina. Jeb Bush (63) potreboval v republikánskych primárkach v Južnej Karolíne zabodovať. Bývalého guvernéra Floridy v prezidentskej kampani priamo podporila populárna mama Barbara Bushova aj brat, bývalý prezident George Bush. Stretnutia s nimi prilákali množstvo ľudí.

22.02.2016 07:22
Jeb Bush Foto:
Po slabučkom výsledku v primárkach v Južnej Karolíne ukončil republikán Jeb Bush svoju prezidentskú kampaň.
debata (37)

Pre Jeba Busha to však bola len falošná nádej. V juhokarolínskych primárkach v noci zo soboty na nedeľu skončil až štvrtý, keď nezískal ani osem percent hlasov. Víťazom sa stal kontroverzný miliardár Donald Trump, keď ho podporilo 32,5 percenta voličov. Druhý skončil floridský senátor Marco Rubio (22,48 percenta hlasov) a tretí texaský senátor Ted Cruz (22,33 percenta).

Pred rokom prieskumy hovorili, že Jeb Bush bude favoritom republikánskych primárok. Neprežil však ani tri kolá. "Ľudia  v Iowe, Južnej Karolíne a New Hampshire prehovorili a ja skutočne rešpektujem ich rozhodnutie. Končím prezidentskú kampaň,“ oznámil.

Je tak jasné, že Amerika zatiaľ nebude mať ďalšieho prezidenta s priezviskom Bush. Otec Jeba George Bush starší vládol Bielemu domu v rokoch 1989 až 1993. Jeho brat George Bush mladší 2001 až 2009.

Do istej miery je to asi koniec jednej politickej dynastie. Američania neboli pripravení na ďalšieho Busha. Určite nie tak krátko po dvoch prezidentoch s takýmto priezviskom. Jeba Busha prevalcovala mladšia politická generácia v zastúpení Rubia a Cruza, ktorí nemajú ešte ani 50. Samozrejme, na kolená ho zrazil aj Trumpov fenomén.

Bývalý floridský guvernér s kontroverzným miliardárom aj bojoval. Snažil sa napríklad argumentovať, že protiimigrantské návrhy Trumpa nebudú fungovať. Ale voličom to bolo jedno. Zapamätali si v prvom rade Trumpove útoky. Ako keď Jeb Bush oznámil, že mu kampaň osobne podporí mama. Trump mu odpovedal, že nech teda kandiduje ona.

Pre Jeba Busha je koniec prezidentskej kampane druhou veľkou životnou politickou porážkou. V roku 1994 prehral guvernérske voľby na Floride. Presne vtedy sa jeho brat George stal guvernérom Texasu a to ho neskôr katapultovalo až do prezidentského kresla.

Jeb Bush však stále môže nepriamo ovplyvniť kampaň. Má blízko k elitám republikánov a nadviazal na seba veľkých donorov. Veď jeho tábor mal k dispozícii viac ako 100 miliónov dolárov. Väčšina z Bushových podporovateľov sa teraz pravdepodobne prikloní k Rubiovi. Ten má bližšie k hlavnému republikánskemu prúdu ako Cruz a Trump.

"V tejto chvíli sa zdá, že je dosť možné, že Trump získa stranícku prezidentskú nomináciu. Bude to však závisieť od toho, ako to zvládne Rubio, či sa dokáže stať republikánskym kandidátom, ktorého preferuje establišment,“ reagoval pre Pravdu politológ Matthew Eshbaugh-Soha zo severotexaskej univerzity.

U demokratov ďalej pokračuje napínavý súboj medzi exministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou a ľavicovým vermontským senátorom Bernie Sandersom. Bývala prvá dáma počas víkendu tesne vyhrala volebné zhromaždenia v Nevade.

O tom, kto by sa mohol stať prezidentským nominantom republikánov a demokratov, veľa napovie 1. marec. Je to takzvaný superutorok, keď sa konajú primárky vo viac ako desiatich štátoch.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Jeb Bush #americké prezidentské voľby