Cameronov risk s EÚ podľa tlače komplikuje londýnsky starosta

Britský premiér David Cameron, ktorý vyrokoval s Európskou úniou nové podmienky vzťahov k Británii, si podľa európskych médií môže len sotva oddýchnuť. Teraz totiž pred júnovým referendom musí Britov presvedčiť o tom, že odchod z EÚ, ktorým hrozil v Bruseli, by bol zlou voľbou.

22.02.2016 12:30 , aktualizované: 17:49
Boris Johnson, David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron (vpravo) sa možno čoskoro dosmeje. Vplyvný starosta Londýnu Boris Johnson (vľavo) nesúhlasí s vyrokovanou dohodou Británie a EÚ a preferuje Brexit.
debata (6)

Premiér David Cameron v Dolnej Snemovni dôrazne obhajoval dohodu s Europskou úniou a zasadzoval sa za odmietnutie odchodu krajiny z EÚ v júnovom referende. Vyhlásil, že prípadné vystúpenie z unie ohrozí nielen ekonomiku, ale aj bezpečnosť Británie.

„Opustenie Európy ohrozí našu ekonomickú a národnú bezpečnosť,“ vyhlásil premiér. Z tohto dôvodu tiež vyzval voličov, aby 23. júna v referende hlasovali za zotrvanie v Európskej únii. Tí, ktorí obhajujú odchod, podľa neho nepovedali, aké riziká so sebou tento „skok do neznáma“ nesie.

Odchod „by mohol pracujúcim ľuďom v nadchádzajúcich rokoch ublížiť“, varoval. V tejto súvislosti tiež vyhlásil, že krajina stojí pred voľbou „stať sa ešte väčšou Britániou“ zotrvaním v únii, alebo vystúpením „skočiť do temnoty“.

Prácu Cameronovi výrazne skomplikoval populárny londýnsky starosta a vplyvný člen Cameronových konzervatívcov Boris Johnson, ktorý sa v nedeľu vyslovil za vystúpenie z únie.

Pre denník Daily Telegraph londýnsky starosta uviedol, že pripravované referendum je šancou na skutočnú zmenu, aká sa človeku naskytne „len raz za život“. Podľa Johnsona by zotrvávanie Británie v EÚ znamenalo len viac federalizmu a menej demokracie.

„Rozhodnutie Borisa Johnsona vysloviť sa za vystúpenie Británie z Európskej únie skomplikovalo vo vlastných radoch prácu Davida Camerona, aby 23. júna referendum vyhral,“ napísal britský denník The Daily Telegraph.

U Johnsona sa podľa denníka po ôsmich rokoch v čele Londýna prebudili populistické gény. „To môže byť pre diskusiu i demokraciu jedine dobre. Rozhodne však nepôjde všetko tak, ako Cameron píska,“ dodal denník, ktorý je známy konzervatívnymi a protiúnijnými postojmi.

K Johnsonovmu stanovisku sa prikláňajú aj iní vplyvní členovia Konzervatívnej strany, zatiaľ čo Cameron sa teší podpore ministrov svojho kabinetu.

Britský denník Daily Mail napísal, že Cameron vstúpil do najväčšieho risku svojej kariéry. To ešte umocňujú prvé prieskumy verejnej mienky, ktoré ukazujú, že výsledky Cameronovho rokovania s EÚ Britov neohromili. Len pätina oslovených ich považuje za výhodné, opačný názor pritom mali viac ako dve pätiny respondentov.

„Britský premiér David Cameron teraz musí presvedčiť Britov, že scenár, ktorým sa svojim kolegom v Bruseli vyhrážal, by bol hlúpy,“ napísal holandský denník de Volkskrant. Ten tiež poznamenal, že bulvárne denníky prijali dohodu o úprave vzťahov medzi Londýnom a EÚ pohŕdavo, lebo únijné ústupky nepovažovali za dostatočne významné, ako Cameron tvrdil.

Teraz možno podľa denníka de Volkskrant očakávať, že britskí voliči sa budú zrejme riadiť otázkou, akú vysokú cenu by za opustenie únie zaplatili. „Možno len dúfať, že Cameronov hazard skončí dobre. Vystúpenie Britov by bolo pre EÚ stratou. Poškodilo by to aj Britániu, pretože by to, nepochybne, viedlo k novému referendu o zotrvaní Škótska v Spojenom kráľovstve,“ dodal holandský denník.

Európska únia podľa dánskeho denníka Berlingske našla riešenie vzťahov s Britániou, ale nie migračného problému, na ktoré jeden alebo dva summity nestačia. V tejto chvíli zostáva EÚ hlboko rozdelená a jej možnosti spolupráce sú vážne ohrozené, dodal denník.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Londýn #Veľká Británia #Brusel #Cameron #Brexit #Boris Johnson